FORUM WOLNE PSZCZOŁY

Pełna wersja: Nosemoza
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Warunki powstawania enzootii nosemozy

Doc. dr hab. Aleksandra Hartwig
Instytut Chorób Zakaźnych i inwazyjnych
Pracownia Chorób Owadów Użytkowych
Wydz. Wet. SGGW -AR w Warszawie

Pszczelarstwo 1980 / 11

Epizootią określamy większą liczbę zachorowań powiązanych ze sobą w jeden łańcuch i występujących na  określonym terytorium. Do chorób zaraźliwych stale panujących w jakiejś  okolicy stosujemy określenie cnzootia. Masowe zachorowania wśród pszczół, które można określić mianem  epizootii, obserwowano już w średniowieczu w Irlandii (1443 r.), we Włoszech (1690 r.), na Śląsku (1717 r.), w  Anglii (1782 i 1837 i\). W ostatnich latach epizootia warrozy na terenie  Związku Radzieckiego, Bułgarii i Rumunii pochłonęła wiele tysięcy rodzin  pszczelich.

  W czasach gospodarki bartnej choroby zaraźliwe niszczyły jedynie pojedyncze rodziny lub kilka sąsiadujących. Doskonalenie gospodarki pasiecznej (wprowadzenie rozbieralnych i  przenośnych uli, wędrówki na pożytki, obrót materiałem hodowlanym) w  znacznym stopniu przyczynia się do  rozprzestrzeniania zaraźliwych cho- rób. Obecnie poprzez transport lotni- czy jedna chora pasieka produkująca  matki może rozprowadzić chorobę na- wet na teren kilku państw czy kontynentów.  Nosemoza zwykle przebiega w postaci enzootii utrzymując się przez  długi czas w pasiekach, do których została zawleczona. Przebieg epizootii czy enzootii uzależniony jest od: 1) obecności i inwazyjności zarazka, 2) wrażliwości zwierząt, 3) warunków  sprzyjających rozwinięciu się choroby.Epizootią określamy większą liczbę zachorowań powiązanych ze sobą w jeden łańcuch i występujących na  określonym terytorium. Do chorób zaraźliwych stale panujących w jakiejś  okolicy stosujemy określenie cnzootia. Masowe zachorowania wśród pszczół, które można określić mianem  epizootii, obserwowano już w średniowieczu w Irlandii (1443 r.), we Włoszech (1690 r.), na Śląsku (1717 r.), w  Anglii (1782 i 1837 i\). W ostatnich latach epizootia warrozy na terenie  Związku Radzieckiego, Bułgarii i Rumunii pochłonęła wiele tysięcy rodzin  pszczelich.

  W czasach gospodarki bartnej choroby zaraźliwe niszczyły jedynie pojedyncze rodziny lub kilka sąsiadujących. Doskonalenie gospodarki pasiecznej (wprowadzenie rozbieralnych i  przenośnych uli, wędrówki na pożytki, obrót materiałem hodowlanym) w  znacznym stopniu przyczynia się do  rozprzestrzeniania zaraźliwych cho- rób. Obecnie poprzez transport lotni- czy jedna chora pasieka produkująca  matki może rozprowadzić chorobę na- wet na teren kilku państw czy kontynentów.  

Nosemoza zwykle przebiega w postaci enzootii utrzymując się przez  długi czas w pasiekach, do których została zawleczona. Przebieg epizootii czy enzootii uzależniony jest od: 1) obecności i inwazyjności zarazka, 2) wrażliwości zwierząt, 3) warunków  sprzyjających rozwinięciu się choroby.
Preparaty ziołowe w zapobieganiu i leczeniu nosemozy
Pszczelarstwo 1981 / 01
https://drive.google.com/open?id=0Bwxpv2SnmEHyM0ZwWkhhdkZvWnc
O końskim szczawiu raz jeszcze
Pszczelarstwo 1981 / 10

Kontynuacja poprzedniego artykułu wrzuconego powyżej
Przyczynek do poznania nosemozy w warunkach klimatycznych Pomorza Zachodniego
Dr Jarosław Prabucki — AR w Szczecinie
Lek. wet. Mieczysław Wertejuk — WZHW w Szczecinie
Mgr Bożena Chuda Mickiewicz — AR w Szczecinie

Pszczelarstwo 1982 / 05
https://drive.google.com/open?id=0Bwxpv2SnmEHyeUt3VmJvZ2dfcTA
.Prof, dr hab. Aleksandra Hartwig
NOSEMOZA - najgroźniejsza choroba przewodu pokarmowego pszczół
Pszczelarstwo 1991 / 04
Effects of pollen dilution on infection of Nosema ceranae in honey bees

Here we demonstrate that diet with higher pollen quantity increases N. ceranae intensity, but also enhances the survival or longevity of honey bees. The information from this study could potentially help beekeepers formulate appropriate protein feeding regimens for their colonies to mitigate N. ceranae problems.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022191016300051

Dietary amino acid and vitamin complex protects honey bee from immunosuppression caused by Nosema ceranae
https://www.apidologie.org/articles/apido/full_html/2010/02/m09043/m09043.html
Effect of thymol and resveratrol administered with candy or syrup on the development of Nosema ceranae and on the longevity of honeybees (Apis mellifera L.) in laboratory conditions

The presence of thymol or resveratrol in syrup caused nosema-infected bees to live significantly longer than control bees or bees fed with treated candies. In the case of thymol, higher survival might be related to the lower spore load, whereas in the case of resveratrol (where spore loads were not different from control bees), higher survival might be explained by specific life-prolonging antioxidant properties of this substance. It has been shown that resveratrol can prolong the lifespan of the invertebrates Caenorhabditis elegans and Drosophila melanogaster (Wood et al. , 2004) and of the short-lived fish Nothobranchius furzeri by activating enzymes that promote cell survival (Valenzano et al. , 2006). In the budding yeast Saccharomyces cerevisiae, resveratrol increases DNA stability and extends cell lifespan by 70% (Howitz et al. , 2003). Therefore, the higher survival of bees fed with resveratrol in the syrup formulation mode compared to candy could be explained by the differences in the average daily intake, twice as much in the case of syrup. Indeed, these data confirm results from our previous work (Maistrello et al. , 2008) in which bees fed with resveratrol candy survived longer than control bees notwithstanding the same infection level.
Tymol warto też dawać do syropu z dwóch innych powodów:
- syrop nie fermentuje
- podkarmiaczki nie pleśnieją/nie pokrywają się czarną naroślą
Wystarczy 1g tymolu na 15l syropu.
Mnie resveratrol zainteresowal. To mocny antyoksydant otrzymywany ze skorek winogron i w niektorych czerwonych winach jest go wiecej. Mozna by do syropu prewencyjnie.
(30.12.2017, 09:22)Borówka napisał(a): [ -> ]Mnie resveratrol zainteresowal. To mocny antyoksydant otrzymywany ze skorek winogron i w niektorych czerwonych winach jest go wiecej. Mozna by do syropu prewencyjnie.

Gilewski to stosował w cieście wiosennym są filmiki na youtube
A poprosze linka jak mozesz bo kolega chyba odpublicznil czesc filmikow lub usunal.




Jest tam sporo tych prób