08.06.2018, 13:48
Witam wszystkich, nie widziałem, aby ktoś o tym pisał, a to ciekawa sprawa. 
JAKIE SĄ WŁAŚCIWOŚCI MIODU?
Właściwości miodu wynikają z jego składu:
- Węglowodany – ok. 75%,
Woda – zawartość różni się w zależności od rodzaju - do 20%,
Związki azotowe – głównie enzymy takie jak: inwertaza, amylaza, oksydaza glukozy,
Hormony – miód zawiera acetylocholinę i cholinę, która chroni odporność organizmu,
Nadtlenek wodoru – właściwości bakteriostatyczne.
Kwasy organiczne – wpływają na smak miodu. Są to głównie kwas mlekowy, cytrynowy, jabłkowy,
Białka,
Miód od wieków był używany jako środek o właściwościach zdrowotnych i w kosmetyce, a w szczególności w pielęgnacji skóry twarzy. Jest popularnym składnikiem wielu kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji wrażliwej skóry twarzy.
Działa na skórę antyseptycznie i antybakteryjnie. Działanie miodu jest polecane w likwidowaniu oznak starzenia skóry i drobnych zmarszczek. Pomaga pozbyć się rozstępów. Ma również zastosowanie jako środek złuszczający naskórek. Jego działanie jest polecane dla osób walczących z trądzikiem. Ze względu na właściwości złuszczające pozwala pozbyć się rozszerzonych porów.
Miód lipowy charakteryzuje się działaniem antybiotycznym, przeciwgorączkowym, przeciwkaszlowym. Ponadto ułatwia zasypianie i obniża ciśnienie. Miód wielokwiatowy wspomaga leczenie chorób serca, regulacji ciśnienia oraz alergiach. Miód gryczany ma właściwości oczyszczające i wzmacniające układ odpornościowych, jak i oczyszczające naczynia krwionośne – rutynę. Zalecany jest również w stanach osłabienia nerwowego i wyczerpania. Z kolei miód spadziowy słynie z właściwości odkażających i antybakteryjnych.
Miód ma właściwości odtruwające, wzmacniające, regenerujące i uodparniające. Miód wzmacnia serce. Dzięki zawartości acetylocholiny miód poprawia wydolność mięśnia sercowego. Ponadto miód przyspiesza gojenie się ran, obniża ciśnienie tętnicze krwi, hamuje rozwój miażdżycy, koi nerwy i ma działanie nasenne. Dzięki glukozie w składzie pobudza mózg do pracy. Właściwości miodu wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego. Normalizuje czynność wydalniczą i motoryczną żołądka; zwiększa ruchy perystaltyczne jelit. Wspomoże leczenie przeziębienia, wzmacnia układ odpornościowy oraz łagodzi stany zapalne.
No i inna ciekawa rzecz - MIÓD PRAKTYCZNIE NIGDY SIĘ NIE PSUJE

JAKIE SĄ WŁAŚCIWOŚCI MIODU?
Właściwości miodu wynikają z jego składu:
- Węglowodany – ok. 75%,
Woda – zawartość różni się w zależności od rodzaju - do 20%,
Związki azotowe – głównie enzymy takie jak: inwertaza, amylaza, oksydaza glukozy,
Hormony – miód zawiera acetylocholinę i cholinę, która chroni odporność organizmu,
Nadtlenek wodoru – właściwości bakteriostatyczne.
Kwasy organiczne – wpływają na smak miodu. Są to głównie kwas mlekowy, cytrynowy, jabłkowy,
Białka,
Miód od wieków był używany jako środek o właściwościach zdrowotnych i w kosmetyce, a w szczególności w pielęgnacji skóry twarzy. Jest popularnym składnikiem wielu kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji wrażliwej skóry twarzy.
Działa na skórę antyseptycznie i antybakteryjnie. Działanie miodu jest polecane w likwidowaniu oznak starzenia skóry i drobnych zmarszczek. Pomaga pozbyć się rozstępów. Ma również zastosowanie jako środek złuszczający naskórek. Jego działanie jest polecane dla osób walczących z trądzikiem. Ze względu na właściwości złuszczające pozwala pozbyć się rozszerzonych porów.
Miód lipowy charakteryzuje się działaniem antybiotycznym, przeciwgorączkowym, przeciwkaszlowym. Ponadto ułatwia zasypianie i obniża ciśnienie. Miód wielokwiatowy wspomaga leczenie chorób serca, regulacji ciśnienia oraz alergiach. Miód gryczany ma właściwości oczyszczające i wzmacniające układ odpornościowych, jak i oczyszczające naczynia krwionośne – rutynę. Zalecany jest również w stanach osłabienia nerwowego i wyczerpania. Z kolei miód spadziowy słynie z właściwości odkażających i antybakteryjnych.
Miód ma właściwości odtruwające, wzmacniające, regenerujące i uodparniające. Miód wzmacnia serce. Dzięki zawartości acetylocholiny miód poprawia wydolność mięśnia sercowego. Ponadto miód przyspiesza gojenie się ran, obniża ciśnienie tętnicze krwi, hamuje rozwój miażdżycy, koi nerwy i ma działanie nasenne. Dzięki glukozie w składzie pobudza mózg do pracy. Właściwości miodu wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego. Normalizuje czynność wydalniczą i motoryczną żołądka; zwiększa ruchy perystaltyczne jelit. Wspomoże leczenie przeziębienia, wzmacnia układ odpornościowy oraz łagodzi stany zapalne.
No i inna ciekawa rzecz - MIÓD PRAKTYCZNIE NIGDY SIĘ NIE PSUJE
