Kulinaria czyli przepisy z miodem
#1
Tak mi się zachciało słodkiego , że wygrzebałam słoik z resztką tachini, dolałam łychę miodu akacjowego , zabełtałam i wcinam błyskawiczną , prowizoryczną chałwę - Wasze zdrowie!!!
Fakty nie przestaną istnieć z powodu ich ignorowania 
Jola
Cytuj ten post
#2
Koktajl:

-3 kacze zapłodnione jaja albo dwa gęsie.
-konkretna łyżka stołowa surowego miodu z pierzgą.
- konkretna ilość nierafinowanego oleju kokosowego lub masła niepasteryzowanego lub tego i tego w dowolnych proporcjach
-naparstek alkoholowego ekstraktu z laski wanilii.

Miksować blenderem kilkanaście sekund. Pić świeże. Pożywne i kaloryczne czyli to co najlepsze.

p.s. może być dobre jako śniadanie albo po treningu np. ale też może być spożywane dowolnie jak komu pasuje.

p.s. 2. istnieją modyfikacje np. można dorzucić dojrzałego w kropki banana albo dojrzałe awokado.


Załączone pliki Miniatury
   
Kto to jest tak naprawdę pszczelarz?
Ten kto potrafi zarobić na chowie i hodowli pszczół. Reszta to trzymacze.
Cytuj ten post
#3
to taki majonez na słodko Duży uśmiech
Fakty nie przestaną istnieć z powodu ich ignorowania 
Jola
Cytuj ten post
#4
(13.11.2016, 19:41)Modliszqa napisał(a): to taki majonez na słodko Duży uśmiech

Nie aż tak.

Majonez też robiłem z miodem w różnych kombinacjach: na oliwie (jakoś nie podchodzi mi jednak za duża ilość posmaku oliwy, wolę oliwki solo), na łoju końskim, na smalcu gęsim, na smalcu z dzika.
Wtedy zaczynamy mieszać powoli dokwaszając trochę sokiem z cytryny bądź surowym octem jabłkowym lub miodowym. Skończyć można na blenderze dosładzając miodem. Wtedy jest jednak więcej tłuszczu a mniej miodu.
Dodatkowo można użyć domowo robioną musztardę.
Kto to jest tak naprawdę pszczelarz?
Ten kto potrafi zarobić na chowie i hodowli pszczół. Reszta to trzymacze.
Cytuj ten post
#5
(13.11.2016, 19:38)Borówka napisał(a): -naparstek alkoholowego ekstraktu z laski wanilii.

A gdzie dostałeś naparstek o objętości 100 ml ? Oczko
Cytuj ten post
#6
(13.11.2016, 19:45)Krzyżak napisał(a):
(13.11.2016, 19:38)Borówka napisał(a): -naparstek alkoholowego ekstraktu z laski wanilii.

A gdzie dostałeś naparstek o objętości 100 ml ? Oczko

Nakrętka od buteleczki. Myślę, że pół łyżeczki od herbaty to maks bo wanilia totalnie zdominuje.
Kto to jest tak naprawdę pszczelarz?
Ten kto potrafi zarobić na chowie i hodowli pszczół. Reszta to trzymacze.
Cytuj ten post
#7
Niepasteryzowany pełnotłusty bundz 100% owczy posmarowany miodem.

Istnieje opcja ze świeżym kozim.
Kto to jest tak naprawdę pszczelarz?
Ten kto potrafi zarobić na chowie i hodowli pszczół. Reszta to trzymacze.
Cytuj ten post
#8
Posiłek sekwencyjny prosty:

Pokrojona konina może być drobno, tłuszcz koński, plaster miodu, kwiat mniszka do wyssania jako przyprawa.


Załączone pliki Miniatury
   
Kto to jest tak naprawdę pszczelarz?
Ten kto potrafi zarobić na chowie i hodowli pszczół. Reszta to trzymacze.
Cytuj ten post
#9
Najprostszy solo::

Energia dla dużego mózgu:

Real primal raw honey for primal scavengers hominids. The most nutritious food for energy to big brain energy.

Rozwój dużego mózgu:

Raw brain: primal food for primal scavengers hominids. The most nutritious food for big brain development.


Załączone pliki Miniatury
       
Kto to jest tak naprawdę pszczelarz?
Ten kto potrafi zarobić na chowie i hodowli pszczół. Reszta to trzymacze.
Cytuj ten post
#10
Wcześnie jadłem dwa dojrzałe banany, dojrzałą rozpadającą się prawie persymonę (inaczej kaki), garść podsuszanych aronii z ogrody razem ze starymi plastrami z miodem i pierzgą. Tak po kolei sekwencyjnie jadłem to.

A teraz świeżo po treningu mam ochotę na słoninę z dzika. Jest tu jakiś fan słoniny z dzika? Poezja. Polecam spróbować bo od takiej powszechnej świnki klatkowej co Słońca nie widzi to różnica zasadnicza. Bardziej konstystencja maślana. Smak śmietankowo ziołowy. A biochemicznie ma więcej SFA i MUFA a mniej niekorzystnych PUFA od karmienia soją i kukurydzą na okrągło i ograniczania ruchu.

Właśnie narzeczona robi wywar z golonek z dzika to sobie dorzucę trochę wołowiny i z tą słoniną zjem

Słonina z przed dwóch lat po prawej.


Załączone pliki Miniatury
   
Kto to jest tak naprawdę pszczelarz?
Ten kto potrafi zarobić na chowie i hodowli pszczół. Reszta to trzymacze.
Cytuj ten post
#11
W tym roku robimy pierwszy raz kilka miesięcy dojrzewający piernik na święta. Główną bazą będzie razowa mąką z samopszy i miód ze przeczerwionych nieleczonych plastrów od znajomej. Na razie dojrzewa w chłodzie i ciemności. Dam znać jak wyjdzie i podzielę się przepisem. Uśmiech
Kto to jest tak naprawdę pszczelarz?
Ten kto potrafi zarobić na chowie i hodowli pszczół. Reszta to trzymacze.
Cytuj ten post
#12
W sprawie piernika to weź się poradź Łukasza.
Jak był u mnie ostatnio to odbył kurs wypieku tradycyjnych toruńskich pierników Uśmiech
Cytuj ten post
#13
(16.11.2016, 19:35)Krzyżak napisał(a): W sprawie piernika to weź się poradź Łukasza.
Jak był u mnie ostatnio to odbył kurs wypieku tradycyjnych toruńskich pierników Uśmiech

I Wy braliście w nim czynny udział? Uśmiech
Kto to jest tak naprawdę pszczelarz?
Ten kto potrafi zarobić na chowie i hodowli pszczół. Reszta to trzymacze.
Cytuj ten post
#14
(16.11.2016, 19:35)Krzyżak napisał(a): W sprawie piernika to weź się poradź Łukasza.
Jak był u mnie ostatnio to odbył kurs wypieku tradycyjnych toruńskich pierników Uśmiech

Ty nas nie kieruj do Łukasza, tylko podsyłaj mi te toruńskie pierniki Twojej roboty Oczko
"(...) a nawiasem mówiąc to super robote dla producentów odkładów robi oprócz warozy np MrDrone itp chociaż kto wie może to też producent i robi krecią robote Uśmiech"
Cytuj ten post
#15
(16.11.2016, 19:38)MrDrone napisał(a):
(16.11.2016, 19:35)Krzyżak napisał(a): W sprawie piernika to weź się poradź Łukasza.
Jak był u mnie ostatnio to odbył kurs wypieku tradycyjnych toruńskich pierników Uśmiech

Ty nas nie kieruj do Łukasza, tylko podsyłaj mi te toruńskie pierniki Twojej roboty Oczko

Oczywiście TF pierniki. Oczko
Kto to jest tak naprawdę pszczelarz?
Ten kto potrafi zarobić na chowie i hodowli pszczół. Reszta to trzymacze.
Cytuj ten post
#16
heheh
W Toruniu jest coś takiego jak "Muzeum Piernika". Znajduje się to w starej kamienicy na starówce.
Odbywają się tam takie mini kursy, głównie dla dzieci, wyrabiania i wypiekania pierników.
Jak Łukasz ostatnio był to zabrał swojego młodzieńca na taki kurs i się kształcili Uśmiech
Ja też kiedyś ze swoją dziatwą takie szkolenie przeszedłem Uśmiech
Ale w moim domu jest tradycyjny podział obowiązków, to żona piecze pierniki z dziećmi a ja tylko doglądam tego procederu z kanapy Uśmiech
Cytuj ten post
#17
(16.11.2016, 20:24)Krzyżak napisał(a):  ja tylko doglądam tego procederu z kanapy Uśmiech

Z Browarem oczywiście?
Kto to jest tak naprawdę pszczelarz?
Ten kto potrafi zarobić na chowie i hodowli pszczół. Reszta to trzymacze.
Cytuj ten post
#18
(16.11.2016, 20:24)Krzyżak napisał(a): Ale w moim domu jest tradycyjny podział obowiązków, to żona piecze pierniki z dziećmi a ja tylko doglądam tego procederu z kanapy Uśmiech

od razu można przyporządkować do wyborców określonej partii...Oczko
"(...) a nawiasem mówiąc to super robote dla producentów odkładów robi oprócz warozy np MrDrone itp chociaż kto wie może to też producent i robi krecią robote Uśmiech"
Cytuj ten post
#19
(16.11.2016, 20:24)Krzyżak napisał(a): heheh
W Toruniu jest coś takiego jak "Muzeum Piernika". Znajduje się to w starej kamienicy na starówce.
Odbywają się tam takie mini kursy, głównie dla dzieci, wyrabiania i wypiekania pierników.
Jak Łukasz ostatnio był to zabrał swojego młodzieńca na taki kurs i się kształcili Uśmiech
Ja też kiedyś ze swoją dziatwą takie szkolenie przeszedłem Uśmiech
Ale w moim domu jest tradycyjny podział obowiązków, to żona piecze pierniki z dziećmi a ja tylko doglądam tego procederu z kanapy Uśmiech

Co racja to racja... w sumie najfajniejsza rzecz w Toruniu no oprócz Szymonwej pasieki... i ojca Tadeusza
Cytuj ten post
#20
(16.11.2016, 20:26)Borówka napisał(a):
(16.11.2016, 20:24)Krzyżak napisał(a):  ja tylko doglądam tego procederu z kanapy Uśmiech

Z Browarem oczywiście?

Piwa nie miałem w ustach od dwóch miesięcy z własnej nieprzymuszonej woli Uśmiech
Robię test. Podobno jak człowiek nie pije to jest zdrowszy, lepiej się czuje, ma lepszą wydolność, więcej czasu, więcej pieniędzy, itp. Póki co badania tego nie potwierdzają ale poczekam na wnioski do końca roku Uśmiech


(16.11.2016, 20:28)MrDrone napisał(a):
(16.11.2016, 20:24)Krzyżak napisał(a): Ale w moim domu jest tradycyjny podział obowiązków, to żona piecze pierniki z dziećmi a ja tylko doglądam tego procederu z kanapy Uśmiech

od razu można przyporządkować do wyborców określonej partii...Oczko

Wręcz przeciwnie Uśmiech
Cytuj ten post
#21
2 miesiące. To tak od zjazdu jakoś wychodzi.
Kto to jest tak naprawdę pszczelarz?
Ten kto potrafi zarobić na chowie i hodowli pszczół. Reszta to trzymacze.
Cytuj ten post
#22
(16.11.2016, 20:34)Borówka napisał(a): 2 miesiące. To tak od zjazdu jakoś wychodzi.

Dokładnie ostatni browar padł 2 października około 4:30 nad ranem Uśmiech
Cytuj ten post
#23
(16.11.2016, 20:33)Krzyżak napisał(a): Piwa nie miałem w ustach od dwóch miesięcy z własnej nieprzymuszonej woli Uśmiech

Szymon, kłamiesz! nie da się tyle nie pić z własnej woli! Oczko
"(...) a nawiasem mówiąc to super robote dla producentów odkładów robi oprócz warozy np MrDrone itp chociaż kto wie może to też producent i robi krecią robote Uśmiech"
Cytuj ten post
#24
(17.11.2016, 05:46)MrDrone napisał(a):
(16.11.2016, 20:33)Krzyżak napisał(a): Piwa nie miałem w ustach od dwóch miesięcy z własnej nieprzymuszonej woli Uśmiech

Szymon, kłamiesz! nie da się tyle nie pić z własnej woli! Oczko

A czy on powiedział, że z własnej? Ja nie zauważyłem. Szymon, pozdrów ode mnie swoją wolę, i od mojej woli też. Oczko
==                  Apibus ibi mel                   ==
++ Antymizofobiczna Antydezynfekcyjnosc Pszczelarska ++
Cytuj ten post
#25
ja myślałem, że to Szymon jako przedstawiciel VT sam chciał mieć lepszą wydolność, ale jeżeli to jego wola... Oczko
"(...) a nawiasem mówiąc to super robote dla producentów odkładów robi oprócz warozy np MrDrone itp chociaż kto wie może to też producent i robi krecią robote Uśmiech"
Cytuj ten post
#26
Dynia na słodko:

Pokrojona w grubsze kawały dojrzały miąższ dyni. Naczynia żaroodporne. Od serca nierafinowany olej kokosowy.
Pieczemy zamknięte w naczyniu w ok 120 C do miękkości. Może być większa temp.
Na ciepłą jeszcze dynię ładuje się masło najlepiej z mleka niepast. oraz miód. Dziś będzie to chyba odwirowany miód wielokwiat od MN z nieprzeczerwionych plastrów. Do tego można ją przystroić suszonymi czy mrozonymi owocami typu: aronia, malina, czarna porzeczka, żurawina, czeremcha amreykańska a nawet jarzębina,

Smacznego!


Załączone pliki Miniatury
   
Kto to jest tak naprawdę pszczelarz?
Ten kto potrafi zarobić na chowie i hodowli pszczół. Reszta to trzymacze.
Cytuj ten post
#27
(17.11.2016, 14:33)Borówka napisał(a): Smacznego!

Olej kokosowy? To dla człowieka paleo strasznie daleko. Czy istniał już wówczas import?
==                  Apibus ibi mel                   ==
++ Antymizofobiczna Antydezynfekcyjnosc Pszczelarska ++
Cytuj ten post
#28
Pomyliles sie. Istnieja lub istnialy kultury zbieracko-lowieckie ktore bazuja na kokosie takie jak Kitava np. Po za tym nie wiem o co ci dokladnie chodzi ale ja nie mam sie za czlowieka jak to nazwales paleo

paleolit tez oczywiscie byl tam gdzie rosly kokosy no i za bardzo chyba nie wiesz o co chodzi w diecie typu paleo. To ma byc inspiracja a nie rekonstrukcja prehistoryczna jakiegos ludu na jakims terytorium. Co byloby zreszta niemozliwe.
Kto to jest tak naprawdę pszczelarz?
Ten kto potrafi zarobić na chowie i hodowli pszczół. Reszta to trzymacze.
Cytuj ten post
#29
(17.11.2016, 14:33)Borówka napisał(a): Dynia na słodko:

Pokrojona w grubsze kawały dojrzały miąższ dyni. Naczynia żaroodporne. Od serca nierafinowany olej kokosowy.
Pieczemy zamknięte w naczyniu w ok 120 C do miękkości. Może być większa temp.
Na ciepłą jeszcze dynię ładuje się masło najlepiej z mleka niepast. oraz miód. Dziś będzie to chyba odwirowany miód wielokwiat od MN z nieprzeczerwionych plastrów. Do tego można ją przystroić suszonymi czy mrozonymi owocami typu: aronia, malina, czarna porzeczka, żurawina, czeremcha amreykańska a nawet jarzębina,

Smacznego!

Nasycisz tym głód, czy po godzinie będziesz głodny? Serio pytam.
Cytuj ten post
#30
Nie wiem jak ten deser ale zupa dyniowa jak dla mnie jest dość syta.
Cytuj ten post