Probiotyki
#31
(23.02.2017, 18:23)Bączek napisał(a): Szanowna Pani ma na imię Ewa Duży uśmiech
Czy cukru się do tej mikstury dodaje czy samo się kisi?

Ewko samoczynnie się kisi ale jeżeli się doda cukru to będzie wiekszy kwas bakterie przerobia cukier na kwas a natomiast domieszka soli na początku z soku po kiszonych ogórkach czy kapuście pomoże rozmnażać się bakeriom pozytywnym a szkodliwe nie będą miały prawa startu tak samo ciemność wilgotność i temperatura odpowiednia a później kwas steruje już całościa jak dodajemy nowy wsad muszę dopisać u siostry ten sam efekt zwiększenie nieśności po 2 dniach od podania kiszonki podpatrzyła ode mnie he he Uśmiech
Ciężko jest dymić pszczoły amitrazą Uśmiech
Cytuj ten post
#32
i jak Pani Ewo z kiszonką dla kur u siostry kury dobijają do 15 na dzień jest zachwycona koguty pieją jak wściekłe witalność w nich weszła ha ha
Ciężko jest dymić pszczoły amitrazą Uśmiech
Cytuj ten post
#33
Dziś wstawiłem 120 litrów Emów do produkcji za 2-3 tyg będą gotowe Uśmiech i pojadą na pole Uśmiech
Ciężko jest dymić pszczoły amitrazą Uśmiech
Cytuj ten post
#34
(26.02.2017, 18:54)myku napisał(a): i jak Pani Ewo z kiszonką dla kur u siostry kury dobijają do 15 na dzień jest zachwycona koguty pieją jak wściekłe witalność w nich weszła ha ha

Jeszcze nie zrobiłam kiszonki. Kupiłam konopie siewne i daję kapustę pekińską. Też się niosą, 5 jajek od 6 kur co drugi dzień. Myślę, że będzie lepiej jak wyjdą na pole. Na razie z powodu ptasiej grypy siedzą w karcerze Smutny
No i nie mam koguta.
Cytuj ten post
#35
Dzisiaj nadszedł ten dzien wszystkie pola me zaszczepione tydzień po siewie przy sprzyjającej pogodzie deszczowej emami będe obserwował efekty na polach również jak i u pszczół. U niektórych rodzin pszczelich poszerzałem gniazdo do 11 ramek wielkopolski a w warszawiakach do 9 tego roku będzie zbiór no i ekologia pełną parą Uśmiech pozdrawiam wszystkich Uśmiech
Ciężko jest dymić pszczoły amitrazą Uśmiech
Cytuj ten post
#36
Czy wie ktoś co na stronie producenta Api farmy (na dole) robią dni w które nie należy namnażać bakterii? Czy bakterie mają wtedy lenia? Dni tam podane są losowe i nie pasują mi do żadnego logicznego schematu. Macie wiedzę co to za szarlataństwo? Pomyślałem, że przetestuję ten probiotyk, ale mam awersję do takich dziwadełek.
Cytuj ten post
#37
Może to ma związek z kalendarzem biodynamicznym
Cytuj ten post
#38
Czary mary?
Cytuj ten post
#39
Zastosowałem tym razem m.in. większe dawki wyizolowanych szczepów bakterii w domowej roboty żywej matce bakteryjnej.
Trzeba włączyć napisy w Youtube oglądając. Pojawiają się skład produktu i link do badań naukowych.


"Walka z warrozą ma sens bo nigdy co do nogi nie wybijemy warrozy" z innego forum. Paradoks pszczelarstwa.
Cytuj ten post
#40
Na chorych pszczołach można by było spróbować .
Cytuj ten post
#41
(13.07.2017, 22:07)slawekmalec1992 napisał(a): Na chorych pszczołach można by było spróbować .

Czyli na leczonych pszczołach i ulach IMHO, które się kupuje. Nawet jeśli poddajemy matkę która przeszła selekcję do leczonych robotnic, czerwiu, plastrów i ula gdyż sama genetyka to nie wszystko. Jak się okazuje robotnice, plastry mocno wpływają co najmniej na mikroflorę, morfologię a nawet anatomię wychowywanych przyszłych osobników imago.

Dla nowego ula z nowej deski także być może byłoby to korzystne.

Generalnie napisałem o tym trochę w pierwszym poście bieżącego wątku:
http://forum.wolnepszczoly.org/showthread.php?tid=1042
"Walka z warrozą ma sens bo nigdy co do nogi nie wybijemy warrozy" z innego forum. Paradoks pszczelarstwa.
Cytuj ten post
#42
Podstawowy przepis na wytwarzanie EM-A (EM aktywnego).

500 ml EM-1 zmieszać z 500 ml pożywki (melasy z trzciny cukrowej) i dopełnić wodą do 10 litróœ. Trzymać w temperaturze 25-37 C - zamkniętym kanistrze przez 7 dni, od trzeciego dnia codziennie wypuścić zbierający się gaz; EM-A jest gotowy, kiedy już nie powstaje nadciśnienie. Proces fermentacji powinien w miarę możliwości przebiegać w ciemnym miejscu.
Produkt ten należy zużyć w ciągu 14 dni, po tym czasie traci na skuteczności. Dlatego powinno się uprzednio przeliczyć, jaka ilość EM-A będzie nam potrzebna. EM-A jak i EM-1, powinno się przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu ale nie w lodówce.

Franz-Peter Mau "Efektywne mikroorganizmy" 2002

Zamierzam zrobić takie 4 aktywne preparaty (matki bakteryjne). Konfekcjonowane produkty (z krótszym lub dłuższym terminem przydatności są nieświeże, w formie przetrwalnikowej mikroorganizmów) więc mają bakterie w stanie nieaktywnym.

Zamierzam zaktywizować i pomnożyć dwa produkty dedykowane pszczołom dwóch różnych producentów. W składzie jednego jest bogatszy zestaw szczepów bakterii a drugiego uboższy (różne szczepy lactobacilus i bifidobacterium w pierwszym a drugim tylko lactobacilus) oraz jeden szczep drożdży, przefermentowana melasa z trzciny, woda rewitalizowana lub woda oraz lekkie kompozycje ziół.
Dodatkowo zamierzam aktywizować mój dobry suplement dla ludzi z samymi szczepami oraz zrobić podobną matkę z dobrze ukwaszonej surowej serwatki koziej.

Skład moich aktywnych matek efektywnych mikroorganizmów będzie taki:

1. produkt konfekcjonowany pierwszy + organiczna melasa z trzciny cukrowej w proporcjach objętości 1:1 plus woda 10 razy więcej czyli 0,5 : 0,5 : 10. Woda dobrej jakości czysta. Nie może być chlorowana jeśli jest z wodociągów. Wtedy powinna być odstana.

2. produkt konfekcjonowany drugi + organiczna melasa z trzciny cukrowej w proporcjach objętości 1:1 plus woda w takich samych proporcjach jak powyżej.

3. trzy pigułki z proszkiem mikroorganizmów dobrego probiotycznego suplementu (różne szczepy lactobacilus i bifidobacterium) + taka sama ilość melasy jak wyżej plus woda.

4. dobrze ukwaszona serwatka z surowego mleka koziego (serek zjem) +  organiczna melasa z trzciny cukrowej w proporcjach objętości 1:1 plus woda 10 razy więcej czyli 0,5 : 0,5 : 10.

Będę je używał do syropu do podkarmiania oraz jako oprysk w spryskiwaczu podczas zaglądania. Po tym jak dokończą fermentacji oczywiście, zgodnie z instrukcją powyżej.


Załączone pliki Miniatury
   
"Walka z warrozą ma sens bo nigdy co do nogi nie wybijemy warrozy" z innego forum. Paradoks pszczelarstwa.
Cytuj ten post