Probiotyki
#31
(23.02.2017, 18:23)Bączek napisał(a): Szanowna Pani ma na imię Ewa Duży uśmiech
Czy cukru się do tej mikstury dodaje czy samo się kisi?

Ewko samoczynnie się kisi ale jeżeli się doda cukru to będzie wiekszy kwas bakterie przerobia cukier na kwas a natomiast domieszka soli na początku z soku po kiszonych ogórkach czy kapuście pomoże rozmnażać się bakeriom pozytywnym a szkodliwe nie będą miały prawa startu tak samo ciemność wilgotność i temperatura odpowiednia a później kwas steruje już całościa jak dodajemy nowy wsad muszę dopisać u siostry ten sam efekt zwiększenie nieśności po 2 dniach od podania kiszonki podpatrzyła ode mnie he he Uśmiech
Ciężko jest dymić pszczoły amitrazą Uśmiech
Cytuj ten post
#32
i jak Pani Ewo z kiszonką dla kur u siostry kury dobijają do 15 na dzień jest zachwycona koguty pieją jak wściekłe witalność w nich weszła ha ha
Ciężko jest dymić pszczoły amitrazą Uśmiech
Cytuj ten post
#33
Dziś wstawiłem 120 litrów Emów do produkcji za 2-3 tyg będą gotowe Uśmiech i pojadą na pole Uśmiech
Ciężko jest dymić pszczoły amitrazą Uśmiech
Cytuj ten post
#34
(26.02.2017, 18:54)myku napisał(a): i jak Pani Ewo z kiszonką dla kur u siostry kury dobijają do 15 na dzień jest zachwycona koguty pieją jak wściekłe witalność w nich weszła ha ha

Jeszcze nie zrobiłam kiszonki. Kupiłam konopie siewne i daję kapustę pekińską. Też się niosą, 5 jajek od 6 kur co drugi dzień. Myślę, że będzie lepiej jak wyjdą na pole. Na razie z powodu ptasiej grypy siedzą w karcerze Smutny
No i nie mam koguta.
Cytuj ten post
#35
Dzisiaj nadszedł ten dzien wszystkie pola me zaszczepione tydzień po siewie przy sprzyjającej pogodzie deszczowej emami będe obserwował efekty na polach również jak i u pszczół. U niektórych rodzin pszczelich poszerzałem gniazdo do 11 ramek wielkopolski a w warszawiakach do 9 tego roku będzie zbiór no i ekologia pełną parą Uśmiech pozdrawiam wszystkich Uśmiech
Ciężko jest dymić pszczoły amitrazą Uśmiech
Cytuj ten post
#36
Czy wie ktoś co na stronie producenta Api farmy (na dole) robią dni w które nie należy namnażać bakterii? Czy bakterie mają wtedy lenia? Dni tam podane są losowe i nie pasują mi do żadnego logicznego schematu. Macie wiedzę co to za szarlataństwo? Pomyślałem, że przetestuję ten probiotyk, ale mam awersję do takich dziwadełek.
Cytuj ten post
#37
Może to ma związek z kalendarzem biodynamicznym
Cytuj ten post
#38
Czary mary?
Cytuj ten post
#39
Zastosowałem tym razem m.in. większe dawki wyizolowanych szczepów bakterii w domowej roboty żywej matce bakteryjnej.
Trzeba włączyć napisy w Youtube oglądając. Pojawiają się skład produktu i link do badań naukowych.


"Walka z warrozą ma sens bo nigdy co do nogi nie wybijemy warrozy" z innego forum. Paradoks pszczelarstwa.
Cytuj ten post
#40
Na chorych pszczołach można by było spróbować .
Cytuj ten post
#41
(13.07.2017, 22:07)slawekmalec1992 napisał(a): Na chorych pszczołach można by było spróbować .

Czyli na leczonych pszczołach i ulach IMHO, które się kupuje. Nawet jeśli poddajemy matkę która przeszła selekcję do leczonych robotnic, czerwiu, plastrów i ula gdyż sama genetyka to nie wszystko. Jak się okazuje robotnice, plastry mocno wpływają co najmniej na mikroflorę, morfologię a nawet anatomię wychowywanych przyszłych osobników imago.

Dla nowego ula z nowej deski także być może byłoby to korzystne.

Generalnie napisałem o tym trochę w pierwszym poście bieżącego wątku:
http://forum.wolnepszczoly.org/showthread.php?tid=1042
"Walka z warrozą ma sens bo nigdy co do nogi nie wybijemy warrozy" z innego forum. Paradoks pszczelarstwa.
Cytuj ten post
#42
Podstawowy przepis na wytwarzanie EM-A (EM aktywnego).

500 ml EM-1 zmieszać z 500 ml pożywki (melasy z trzciny cukrowej) i dopełnić wodą do 10 litróœ. Trzymać w temperaturze 25-37 C - zamkniętym kanistrze przez 7 dni, od trzeciego dnia codziennie wypuścić zbierający się gaz; EM-A jest gotowy, kiedy już nie powstaje nadciśnienie. Proces fermentacji powinien w miarę możliwości przebiegać w ciemnym miejscu.
Produkt ten należy zużyć w ciągu 14 dni, po tym czasie traci na skuteczności. Dlatego powinno się uprzednio przeliczyć, jaka ilość EM-A będzie nam potrzebna. EM-A jak i EM-1, powinno się przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu ale nie w lodówce.

Franz-Peter Mau "Efektywne mikroorganizmy" 2002

Zamierzam zrobić takie 4 aktywne preparaty (matki bakteryjne). Konfekcjonowane produkty (z krótszym lub dłuższym terminem przydatności są nieświeże, w formie przetrwalnikowej mikroorganizmów) więc mają bakterie w stanie nieaktywnym.

Zamierzam zaktywizować i pomnożyć dwa produkty dedykowane pszczołom dwóch różnych producentów. W składzie jednego jest bogatszy zestaw szczepów bakterii a drugiego uboższy (różne szczepy lactobacilus i bifidobacterium w pierwszym a drugim tylko lactobacilus) oraz jeden szczep drożdży, przefermentowana melasa z trzciny, woda rewitalizowana lub woda oraz lekkie kompozycje ziół.
Dodatkowo zamierzam aktywizować mój dobry suplement dla ludzi z samymi szczepami oraz zrobić podobną matkę z dobrze ukwaszonej surowej serwatki koziej.

Skład moich aktywnych matek efektywnych mikroorganizmów będzie taki:

1. produkt konfekcjonowany pierwszy + organiczna melasa z trzciny cukrowej w proporcjach objętości 1:1 plus woda 10 razy więcej czyli 0,5 : 0,5 : 10. Woda dobrej jakości czysta. Nie może być chlorowana jeśli jest z wodociągów. Wtedy powinna być odstana.

2. produkt konfekcjonowany drugi + organiczna melasa z trzciny cukrowej w proporcjach objętości 1:1 plus woda w takich samych proporcjach jak powyżej.

3. trzy pigułki z proszkiem mikroorganizmów dobrego probiotycznego suplementu (różne szczepy lactobacilus i bifidobacterium) + taka sama ilość melasy jak wyżej plus woda.

4. dobrze ukwaszona serwatka z surowego mleka koziego (serek zjem) +  organiczna melasa z trzciny cukrowej w proporcjach objętości 1:1 plus woda 10 razy więcej czyli 0,5 : 0,5 : 10.

Będę je używał do syropu do podkarmiania oraz jako oprysk w spryskiwaczu podczas zaglądania. Po tym jak dokończą fermentacji oczywiście, zgodnie z instrukcją powyżej.


Załączone pliki Miniatury
   
"Walka z warrozą ma sens bo nigdy co do nogi nie wybijemy warrozy" z innego forum. Paradoks pszczelarstwa.
Cytuj ten post
#43
Również i tym razem moja intuicja i wiedza rozumowa z zakresu możliwości odżywek i źródeł dla szczepów probiotycznych była chyba prawidłowa. To cieszy. Uśmiech Bowiem stosuję na pszczołach surową kwaśną serwatkę z mleka surowego (niepast.) zwierząt żywionych naturalnie trawą od kilku lat. Choć ja podałbym większą gamę szczepów tak jak uczyniłem.

Do zakwaszenia pyłku potrzebny jest zbiornik, który powinien być szczelny. Po zamknięciu nie może dochodzić do jego wnętrza powietrze. Zbiornik ten należy wypełnić w 75-80% pyłkiem, po czym dodać do niego startowe szczepy bakterii Lactobacillus xylosus lub podobne szczepy Lactobacillus obecne w SERWATCE. Konieczne jest zachowanie następujących proporcji (w częściach wagowych): 10 – pyłek, 1,5 – miód, 2,5 – czysta woda, 0,02 – serwatka lub zamiennie bardzo mała ilość proszku z bakteriami acidofilnymi, np. znany wszystkim preparat Lakcid, który u ludzi zapobiega powstawaniu zaburzeń przewodu pokarmowego po doustnym spożywaniu antybiotyków. Powstałą mieszaninę należy przez 2-3 dni przetrzymywać w temperaturze 28-32°C, po czym temperaturę tę należy obniżyć do 20°C, ale nie niżej niż do 18°C. Po 8-12 dniach przechowywania w temperaturze 20°C, fermentacja powinna być zakończona. Wspomniana wcześniej wysoka temperatura początkowa przechowywania wspomaga rozwój bakterii Lactobacillus oraz hamuje rozwój drożdży. W ten sposób zapewnia się 2-3 dniową dominację tych bakterii i w efekcie sfermentowana mieszanina ma stosunkowo dużą trwałość, a zatem długi okres ważności.

http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=146:ywienie-pszczo-miodnych-substytuty-nektaru-i-pyku-92013&catid=14:rok-2013&Itemid=20
"Walka z warrozą ma sens bo nigdy co do nogi nie wybijemy warrozy" z innego forum. Paradoks pszczelarstwa.
Cytuj ten post
#44
Dodanie probiotyku zdominowanego przez szczepy Bifidobacterium i Lactobacilus do syropu ma też tę zaletę, że zabezpiecza przed zepsuciem syropu jakiś czas. Zdarzyło mi się, że syrop 1:1 w cieple gniazda w podkarmiacze w słabej rodzinie co wolno pobierała stał i 5-6 dni i nie było oznak fermentacji. Odżywki do sporządzenia probiotyków do fermentacji mlekowej bowiem potrzebują sporo białka i minerałów poza węglowodanami. Coś takiego zapewnia melasa, serwatka czy kapusta. A roztwór niskobiałkowy a tylko wysokowęglowodanowy jest korzystny do zdominowania nastawu przez drożdże. Dlatego też syrop cukrowy fermentuje alkoholowo. Podobnie jak dużo trudniej jest zepsuć sok gronowy (przyszłe wino) fermentacją mlekową niż np. brzeczkę piwną (bogatszą w białko choć podczas warzenia większość białek się wytrąca i zbiera).
"Walka z warrozą ma sens bo nigdy co do nogi nie wybijemy warrozy" z innego forum. Paradoks pszczelarstwa.
Cytuj ten post
#45
Bacterial Community in Nectar

In the current study we demonstrate that the bacterial community composition (BCC) in the nectar of two plant species was distinct (Fig. 4b). Similar results were obtained by Fridman et al. [10]. This interspecific variability in nectar’s BCC is reasonable as its chemical profiles, including minerals, sugars, secondary metabolites and pH, differ markedly among plant species (for example: 35,36), and therefore are likely to stimulate the growth and development of unique bacterial communities. Previous studies showed pronounced interspecific variability of phyllosphere BCCs [37]–[42], so different plant species may promote the colonization of different bacterial communities. Future studies should focus on the mechanisms that shape the unique BCCs in the nectar of diverse plant species.

Acinetobacter dominated the BCC in the floral nectar of A. communis and C. paradise, and were also found on honeybees which foraged on their flowers (Fig. 2). Acinetobacter was also the dominant genus in the BCC of floral nectar in our previous study [10] and in the studies of Alvarez-Perez et al. [11], [12], [43], suggesting that Acinetobacter species are abundant in bacterial communities of floral nectar.

Bacterial Community on Bee Surfaces and Mouthparts


454-pyrosequencing of bacterial communities on bee surfaces revealed the presence of dominant OTUs belonging to the genus Arsenophonus; this caused the similarities between the BCCs in honeybees captured on the two different plant species (Fig. 4a). But when the sequences were analyzed without the Arsenophonus OTUs, the honeybees from the two plant species proved significantly different in their BCCs (Fig. 4b). The genus Arsenophonus is a widespread cluster of insect symbiotic bacteria [44], [45]. It has been described in honeybee intestines [25] but not on the body surfaces of bees or other insects. Nevertheless, it is possible that the source of these OTUs in the samples was the mandibles and the proboscis (tongue) that were pulled off and resulted in lysate traces of haemolymph and muscle cells which may have been released, together with the haemocoel. The presence of Arsenophonus in bee BCCs should be further studied.

Pyroseqencing analyses revealed that Lactobacillus spp. dominated the sample of bees captured from the A. communis plant (Fig 2). Lactobacillus kunkeei was also isolated and identified from the bees captured from both studied plant species (Table 1). This bacterial species was previously found in the stomach of honeybees [46], [47] and in flowers and honey [48]. However, Lactobacillus kunkeei was not isolated from the floral nectar of either of the studied plant. Lactobacillus kunkeei is an inhabitant of fructose-rich niches, so C. paradisi and A. communis nectar might not contain enough fructose for L. kunkeei growth.

Do Honeybees Play the Role of Bacterial Vector between Floral Nectars?


The pioneering results of our study demonstrate the possible role of honeybees as bacterial vectors between flowers within a plant species.

Comparison of the BCCs by the 454-pyrosequencing method in the C. paradisi plant (bees vs. covered vs. uncovered flowers, Fig. 3) revealed that the BCC in the nectar of “unvisited” flowers was significantly different from that found in exposed nectar and on the bees captured on these flowers. AMOVA of pyrosequencing data without Arsenophonus found a better separation in the BCC on bees trapped on the flowers of the two plant species than did the analysis with Arsenophonus present. The BCCs from uncovered flower nectar and from bee surfaces and mouthparts on each plant species did not differ (Fig. 4). These results demonstrate that bees found foraging for nectar on a specific plant species carry a unique bacterial flora that resembles the bacterial flora in that specific plant nectar; hence, bees may act as bacterial vectors. The distinct BCCs we found on bees from the two plant species may also be explained by the fact that the plant species have different blossoming periods. Detzel and Wink [19] and Gruter et al. [20] noted that the individual bee tends to stick to one kind of flower over a certain period of time; however, it is possible that bees first visit A. communis (flowering around January), and begin visiting C. paradisi as it begins to blossom (around March), towards the end of the A. communis blossoming period.

Based on these results we suggest that honeybees have their own endogenous bacterial communities, as already demonstrated by others [24]–[27], [49]. Recently, McFrederick et al. [50] showed that honeybees and bumblebees have host-specific Lactobacillus associates. Nevertheless, apart from the fact that honeybees have their specific endogenous bacterial communities, the results of the current study suggest that they acquire bacteria from the environment they visit, such as the nectar of the flower of a specific plant species that they pollinate in a certain period. This behavior may cause the transfer of bacteria in and out of the nectar, thereby changing the BCC in the floral nectar. Furthermore, pollinator exposure gave rise to significant changes in the chemical profile of the nectar, such as sucrose–fructose balance and nectar pH [17], [52]. These results support our suggestion that the honeybee pollinator may possibly introduce bacteria into the nectar and thus may positively or negatively affect nectar quality and plant fitness.

In conclusion, we demonstrate that the BCCs in nectar are abundant and diverse (Table 1; Figs. 1 and 2). We also demonstrate that uncovered flowers show different bacterial populations than do covered flowers, indicating that the bacterial community in floral nectar is affected by insects which visit the flowers. The honeybee pollinator may introduce bacteria into, or acquire bacteria from, the nectar. Further research is needed to buttress this hypothesis and to explore the role of bacteria in the nectar in attracting or repelling honeybees or other nectar visitors.

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0067556
"Walka z warrozą ma sens bo nigdy co do nogi nie wybijemy warrozy" z innego forum. Paradoks pszczelarstwa.
Cytuj ten post
#46
Probiotyki w syropie a Nosemy

Eight days after infection, a significant (P<0.05) lower level of N. ceranae was detected by real-time PCR in both NP and PRO group, showing a positive effect of supplemented microorganisms in controlling the infection. These results represent a first attempt of application of bifidobacteria and lactobacilli against N. ceranae in honeybees.

http://www.wageningenacademic.com/doi/abs/10.3920/BM2015.0085?journalCode=bm
"Walka z warrozą ma sens bo nigdy co do nogi nie wybijemy warrozy" z innego forum. Paradoks pszczelarstwa.
Cytuj ten post