Nosemy - czyli na co padają nasze pszczoły?
#1
Szymon pisze tak:
Cytat:Harnaś nie musisz leczyć, żeby ulżyć pszczołom w walce z nossemą. Wystarczy nie dawać syropu z cukru, który ma pH około 6 a zostawić na miodzie, który ma pH 4-4,5. Jak pokazują badania już obniżenie pH pokarmu z 6 na 5 robi bardzo dużą różnicę w zachorowalności na nossemę.
Warto więc wiedzieć na co padają nasze pszczoły i przynajmniej im nie utrudniać zadania.

Jeżeli przyjmujemy, że zimowla na miodzie jest lepsza niż zimowla na cukrze itd. to w sumie nie musimy wiedzieć no chyba, że będziemy chcieli zakwaszać pokarm aby ustrzec się nosemy ale Bartek też zakwaszał i chyba to nie pomogło ale też i pewnie nie zaszkodziło...

Przy nosemie to analogiczny przypadek jakim jest Varroa... z tym, że nosem prawdopodobnie z pszczołami żyje już bardzo długo. Z tego co wyczytałem na temat nosem są to organizmy zaliczane do protistów które pojawiły się w ewolucji 1,5 miliarda lat temu więc o czym My tu gadamy? Jeżeli pszczoły żyły z tymi organizmami od tylu lat to ich śmiertelność nie jest wynikiem nosemy a ogólnego osłabienie gatunku, czyli gnębienia na różnych płaszczyznach zaczynając od sztucznej standardowej węzy po całe dobrodziejstwo nowoczesnej gospodarki pasiecznej a jaka jest na to recepta... O taka: http://wolnepszczoly.org/cztery-proste-kroki-do-poprawienia-zdrowia-pszczol/
Cytuj ten post
#2
Bartek dawal takie smieszne ilosci tego kwasu askorbinowego co nic. Ja dawalem konkretne ilosci do kontretnego ph oraz sol.
"Walka z warrozą ma sens bo nigdy co do nogi nie wybijemy warrozy" z innego forum. Paradoks pszczelarstwa.
Cytuj ten post
#3
Może warto też dodawać pyłek? W naturalnym miodzie zawsze jest pyłek. A zebrać łyżeczkę pyłku i później go wmieszać przy zakarmianiu nie jest jakoś bardzo kosztowne i pracochłonne. Albo domieszać trochę miodu. Zawsze to chyba lepiej niż zakarmiać samym cukrem?
Ja w zeszym roku dałem ciała, ale w tym roku mam zamiar dopilnować jakości zapasów zimowych. Mam nadzieję że nie będzie za późno.

Mamy jakieś artykuły o Nosemie i powiązaniu z pokarmem? może warto wrzucić do pierwszego posta i zrobić bazę wiedzy o Nosemie.
Cytuj ten post
#4
(15.02.2017, 12:42)kosz85 napisał(a): Mamy jakieś artykuły o Nosemie i powiązaniu z pokarmem? może warto wrzucić do pierwszego posta i zrobić bazę wiedzy o Nosemie.

"Einfach imkern" Liebiga: karmienie cukrem jest lepsze niż karmienie miodem, bo pszczoły nie chorują na nosemę, hahaha Duży uśmiech
==                  Apibus ibi mel                   ==
++ Antymizofobiczna Antydezynfekcyjnosc Pszczelarska ++
Cytuj ten post
#5
heheh nie wiem skąd Lebieg wziął taką teorię ale chwalenie cukru może wynikać z jednej rzeczy.
W Niemczech ichniejszy PZP ma swoją cukrownie w której produkują syrop cukrowy dla pszczelarzy.
Może robią go o odpowiednim pH więc problemu nossemy nie ma. Poza tym oni w leczeniu jadą przeważnie na kwasach a stosowanie kwasów obniża pH pokarmu.
Cytuj ten post
#6
(15.02.2017, 13:02)Krzyżak napisał(a): Poza tym oni w leczeniu jadą przeważnie na  kwasach a stosowanie kwasów obniża pH pokarmu.

Poziom finezji takiego wnioskowania wydaje się podobny do mojego stereotypu Niemca Oczko Ale wywód Liebiga był jeszcze bardziej finezyjny: w syropie cukrowym nie ma nic oprócz cukru, a w miodzie jest mnóstwo różnych dodatków, które muszą zostać strawione i w efekcie napełniają jelito grube pszczony, które się napełnia, napełnia. A po cukrze się nie napełnia, nie napełnia... CBDU.
==                  Apibus ibi mel                   ==
++ Antymizofobiczna Antydezynfekcyjnosc Pszczelarska ++
Cytuj ten post
#7
(15.02.2017, 11:02)Borówka napisał(a): Bartek dawal takie smieszne ilosci tego kwasu askorbinowego co nic. Ja dawalem konkretne ilosci do kontretnego ph oraz sol.

czyli zbijales syrop cukrowy do odpowiedniego pH... jestem ciekaw czy to naprawdę pomaga. Jak to sprawdzić?
Cytuj ten post
#8
pHmetrem lub paskami.
Cytuj ten post
#9
Lukasz nie mam jak sprawdzic bo karmie kiedy musze. W kazdym razie raczej nie szkodzi w sposob widoczny. Niektore rodziny tak podkarmione w 2015 zyja do dzis. Tylko, ze ja to tez stosowalem jako dodatek do czesci wlasnych zapasow. Ciezko wiec cokolwiek powiedziec.
Ph sprawdzam papierkami lakmusowymi. Zakwaszalem kwasem askorbinowym bo tak polecal Bush.

Z pylkiem to mam obiekcje takie, ze aby byl strawny i tak musi byc na pierzge przetworzony. Czy pszczoly go sobie przetworzona tak podany w syropie to nie wiem.
"Walka z warrozą ma sens bo nigdy co do nogi nie wybijemy warrozy" z innego forum. Paradoks pszczelarstwa.
Cytuj ten post
#10
(15.02.2017, 13:28)Krzyżak napisał(a): pHmetrem lub paskami.

Szymonie jednak Ty jesteś mistrz... jednostka chemiczna i pytałbym o takie coś?

Jak będzie co zimować to chyba przetestuje to zakwaszanie na kilku rodzinach...
Cytuj ten post
#11
A ja tam wiem, czy Ty do szkoły chodził, czy w nią kamieniami rzucał ? Oczko
Cytuj ten post
#12
(15.02.2017, 15:04)Krzyżak napisał(a): A ja tam wiem, czy Ty do szkoły chodził, czy w nią kamieniami rzucał ? Oczko

hehehe gimnazjum skończyłem 
Cytuj ten post
#13
a i jeszcze propo nosemy... chyba na FB przeczytałem wiadomość przerażonego pszczelarza że ma noseme bo kupy na wylotku... myślałem że to jakieś jaja ale nie... odpowiedzi tzw. doradzaczy rozjechały mnie całkowicie...

podobno trzeba scierać te gówna pszczół z uli jakimś środkiem do dezynfekcji bo zaraza gwarantowana... hehe.. a i wapnowanie jeszcze...
Cytuj ten post
#14
(15.02.2017, 13:02)Krzyżak napisał(a): heheh nie wiem skąd Lebieg wziął taką teorię ale chwalenie cukru może wynikać z jednej rzeczy.
W Niemczech ichniejszy PZP ma swoją cukrownie w której produkują syrop cukrowy dla pszczelarzy.
Może robią go o odpowiednim pH więc problemu nossemy nie ma. Poza tym oni w leczeniu jadą przeważnie na kwasach a stosowanie kwasów obniża pH pokarmu.
Podobnie argumentowal kiedys Marbert. Jezeli Niemcy maja wlasny czysciutki cukier dla pszczelarzy tylko z jakies spodzielni czy cos i praktykuja od lat to widocznie cukier lepszy.
"Walka z warrozą ma sens bo nigdy co do nogi nie wybijemy warrozy" z innego forum. Paradoks pszczelarstwa.
Cytuj ten post
#15
Każdy cukier kryształ jest czysty, cukrownia nie ma znaczenia, technologia jest taka, że wychodzi czysty.
Zacytuję kolegę z koła, który przez lata pracował w cukrowni jako technolog:

"Cukier jest produktem praktycznie czystym chemicznie. Proces narastania kryształów w warnikach powoduje, że powstają kryształy sacharozy. Wszystkie ,,śmieci" pozostają w syropie. Kilkakrotne narastanie pozostałości w kolejnych warnikach cukrzycy 2 i 3 to jakby dalszy proces oczyszczania. Cukier 2-3 jest rozpuszczany po odwirowaniu z cukrzycy i powtórnie wraca dodawany do warników1 tzw klarówki. Syrop oddzielony w wirówkach 3 to melasa, a i ona jest wykorzystywana w paszach,gorzelniach itp. Nie ma możliwości by w cukrze była sól. Ci co najgłośniej krzyczą niech postarają się o wycieczkę do cukrowni zobaczą naocznie.
Obawiał bym się tego co może być w inwertach. Tutaj w pełni trzeba ufać producentowi. Żeby stwierdzić co w nich jest potrzeba pełnej analizy chemicznej. Z cukrem nie ma takiego problemu-kryształki gwarantują czystość.
Nie jestem przeciwnikiem inwertów. Z racji wygody stosowania karmię nimi 3 sezon. Po prostu apel by osoby nie mające pojęcia o produkcji cukru nie wypowiadały się ZBYT KATEGORYCZNIE w temacie o którym nie mają zbyt wielkiego pojęcia."
Cytuj ten post
#16
Chociaz jak sprawdzilem zanieczyszczenie sola nie byloby grozne. Oczko Mi raczej chodzilo o metale ciezkie i pescytydy w sladowych ilosciach. Buraki cukrowe sa jedna z najbardziej schemicyzowanych upraw. A chyba standardowy cukier spozywczy nie jest czda? Czysty do analiz?

Bartek uzyl tego inwertu pszenicznego (tez schemicyzowana uprawa). Ale poniewaz zastosowal na wszystkich to sie nie da nic powiedziec czy to moglo miec jakis hipotetyczny wplyw. Pomijajac pH i inne rzeczy.
"Walka z warrozą ma sens bo nigdy co do nogi nie wybijemy warrozy" z innego forum. Paradoks pszczelarstwa.
Cytuj ten post
#17
Ja dawałem w tym roku inwert do 3 rodzin. Wszystkie padły. Ale nie wyciągam wniosków bo czwarta była wyłącznie na miodzie i też padła Oczko Zostało mi po niej ok 3kg miodu kapańca i 3L nalewki na popłuczynach...

Pszczołowód
Cytuj ten post
#18
a nie lepiej zakwaszać kwasem mlekowym ? Wydawało mi się, że on naturalnie występuje w miodzie i znalazłam " Sveriges Lantbruksuniversitet i Karolinska Institutet ogłosił właśnie, że świeży miód dzikich pszczół jest prawdziwą bombą probiotyczną – zawiera miliardy pałeczek kwasu mlekowego 13 różnych typów! Dostępne w sklepie produkty probiotyczne takie jak kefiry czy jogurty mają ich najwyżej trzy rodzaje."
Fakty nie przestaną istnieć z powodu ich ignorowania 
Jola
Cytuj ten post
#19
Bakterie a czysty kwas mlekowy to zasadnicza roznica. Kwas askorbinowy tez jest w produktach pszczelich.
"Walka z warrozą ma sens bo nigdy co do nogi nie wybijemy warrozy" z innego forum. Paradoks pszczelarstwa.
Cytuj ten post
#20
A co lepsze to nie wiem. Ja robilem tak bo Bush mnie przekonal, ze to mniejsze zlo. Ludzie dokwaszaja cytrynowym, askorbinowym, octem jablkowym, mlekowym, winowym...
"Walka z warrozą ma sens bo nigdy co do nogi nie wybijemy warrozy" z innego forum. Paradoks pszczelarstwa.
Cytuj ten post