Czy każdy miód jest zdrowy? Niemcy
#1
Obejrzałem sobie niemiecki dokument o miodzie i jego pochodzeniu i walorach zdrowotnych.
Z ciekawych fragmentów polecam
30 minutę - pszczoły afrykanizowane w Meksyku i zadowoleni pszczelarze bez rękawic.
od 23 minuty syrop cukrowy w ładnych słoiczkach prosto od pszczelarza na jarmarku i zadowoleni konsumenci.
początek filmu i 25 minuta importowany miód ze świata
od 5 do 7 minuty małą pasieka i sklep oraz inhalatornia.

Ale najważniejsze zaczyna się od 35 minuty do końca filmu.
Wygląda na to że Niemcy mają poważny kłopot z rośliną zwaną Starzec jakubek (Jacobaea vulgaris Gaertn.)
Okazuje się że jest ona dość trująca nie tylko dla przeżuwaczy ale także dla ludzi jedzących miód z tej rośliny.
W Schleswig Holschtein określili nieoficjalny limit zawartości alkaloidów pirolizydynowych na 150 mg/kg.
Część pszczelarzy ma 3 razy przekroczoną normę, a niektórzy 10 razy. Tyle że oni badają dokładnie miody.

W filmie nie powiedziano nic o szkodliwości AP dla pszczół, ale one zdaje się, nie mają wątroby.

W dodatku tak trujących roślin może być więcej:
Inne rośliny trujące zawierające alkaloidy pirolizydynowe (AP):
starzec zwyczajny, starzec leśny, starzec błotny, sadziec (np. sadziec konopiasty), podbiał pospolity, ogórecznik lekarski, ostrzeń pospolity, heliotrop (np. heliotrop peruwiański), nawrot [zawiera małe ilości AP], krotalaria, języczka (np. języczka pomarańczowa, języczka dłoniasta, języczka kaczeńcowata) - w sumie ponad 100 gatunków roślin.





Jeśli wątek powinien znaleźć się w innym dziale to proszę o przeniesienie, bo wydaje mi się że warto zwrócić uwagę na zawartość trujących substancji w miodzie, także naturalnego pochodzenia.
"Mądry nie jest uczony, uczony nie jest mądry" Lao - Tse
Cytuj ten post
#2
(14.03.2017, 10:28)Czarek napisał(a): Obejrzałem sobie niemiecki dokument o miodzie i jego pochodzeniu i walorach zdrowotnych.
Z ciekawych fragmentów polecam
30 minutę - pszczoły afrykanizowane w Meksyku i zadowoleni pszczelarze bez rękawic.
od 23 minuty syrop cukrowy w ładnych słoiczkach prosto od pszczelarza na jarmarku i zadowoleni konsumenci.
początek filmu i 25 minuta importowany miód ze świata
od 5 do 7 minuty małą pasieka i sklep oraz inhalatornia.

Ale najważniejsze zaczyna się od 35 minuty do końca filmu.
Wygląda na to że Niemcy mają poważny kłopot z rośliną zwaną Starzec jakubek (Jacobaea vulgaris Gaertn.)
Okazuje się że jest ona dość trująca nie tylko dla przeżuwaczy ale także dla ludzi jedzących miód z tej rośliny.
W Schleswig Holschtein określili nieoficjalny limit zawartości alkaloidów pirolizydynowych na 150 mg/kg.
Część pszczelarzy ma 3 razy przekroczoną normę, a niektórzy 10 razy. Tyle że oni badają dokładnie miody.

W filmie nie powiedziano nic o szkodliwości AP dla pszczół, ale one zdaje się, nie mają wątroby.

W dodatku tak trujących roślin może być więcej:
Inne rośliny trujące zawierające alkaloidy pirolizydynowe (AP):
starzec zwyczajny, starzec leśny, starzec błotny, sadziec (np. sadziec konopiasty), podbiał pospolity, ogórecznik lekarski, ostrzeń pospolity, heliotrop (np. heliotrop peruwiański), nawrot [zawiera małe ilości AP], krotalaria, języczka (np. języczka pomarańczowa, języczka dłoniasta, języczka kaczeńcowata) - w sumie ponad 100 gatunków roślin.





Jeśli wątek powinien znaleźć się w innym dziale to proszę o przeniesienie, bo wydaje mi się że warto zwrócić uwagę na zawartość trujących substancji w miodzie, także naturalnego pochodzenia.

Teraz mam pytanie co Ty z tą wiedzą zamierzasz zrobić?
Zaczniesz badać miody?
Zaczniesz szukać trujących roślin w pobliżu pasieki?
Uśmiechniesz się szeroko tak jak ja i pomyślisz, o kurcze przecież u nas są takie braki pożytkowe, że czasami nie ma z czego miodu pozyskać?
Cytuj ten post
#3
U mnie krostowiec jest rzadką rośliną, dlatego od kilku lat oszczędzałem go przy koszeniu. Rozsiał się do kilkunastu roślin w tamtym roku. Więc to żadne zagrożenie. Ale teraz będę mniej uważał, przy koszeniu w jego pobliżu ;-)

Ale jeśli ktoś ma przy pasiece pola żółte od starca jakubka to warto mieć świadomość, że miód z niego może być szkodliwy.

Tutaj link do artykułu o alkaloidach w miodzie:
http://pszczelarstwo.hazuka.pl/miod/41-alkaloidy-w-miodzie
"Mądry nie jest uczony, uczony nie jest mądry" Lao - Tse
Cytuj ten post
#4
Z podrzuconego przez Ciebie linka:

"Nie zaobserwowałem obecności pszczół np. na kwiatach starca jakubka, który kwitnie do jesieni razem z nawłocią. To samo dotyczy rododendronów."

"Starzec jakubek zawiera około 32 alkaloidy, główne z nich to jakolina, jakobina, jakozyna, serecjonina i senecifilina. Zarówno nektar, jak i pyłek z tej rodziny nie są szkodliwe dla pszczół, tym samym dla człowieka."
Cytuj ten post