Nosemoza
#1
Warunki powstawania enzootii nosemozy

Doc. dr hab. Aleksandra Hartwig
Instytut Chorób Zakaźnych i inwazyjnych
Pracownia Chorób Owadów Użytkowych
Wydz. Wet. SGGW -AR w Warszawie

Pszczelarstwo 1980 / 11

Epizootią określamy większą liczbę zachorowań powiązanych ze sobą w jeden łańcuch i występujących na  określonym terytorium. Do chorób zaraźliwych stale panujących w jakiejś  okolicy stosujemy określenie cnzootia. Masowe zachorowania wśród pszczół, które można określić mianem  epizootii, obserwowano już w średniowieczu w Irlandii (1443 r.), we Włoszech (1690 r.), na Śląsku (1717 r.), w  Anglii (1782 i 1837 i\). W ostatnich latach epizootia warrozy na terenie  Związku Radzieckiego, Bułgarii i Rumunii pochłonęła wiele tysięcy rodzin  pszczelich.

  W czasach gospodarki bartnej choroby zaraźliwe niszczyły jedynie pojedyncze rodziny lub kilka sąsiadujących. Doskonalenie gospodarki pasiecznej (wprowadzenie rozbieralnych i  przenośnych uli, wędrówki na pożytki, obrót materiałem hodowlanym) w  znacznym stopniu przyczynia się do  rozprzestrzeniania zaraźliwych cho- rób. Obecnie poprzez transport lotni- czy jedna chora pasieka produkująca  matki może rozprowadzić chorobę na- wet na teren kilku państw czy kontynentów.  Nosemoza zwykle przebiega w postaci enzootii utrzymując się przez  długi czas w pasiekach, do których została zawleczona. Przebieg epizootii czy enzootii uzależniony jest od: 1) obecności i inwazyjności zarazka, 2) wrażliwości zwierząt, 3) warunków  sprzyjających rozwinięciu się choroby.Epizootią określamy większą liczbę zachorowań powiązanych ze sobą w jeden łańcuch i występujących na  określonym terytorium. Do chorób zaraźliwych stale panujących w jakiejś  okolicy stosujemy określenie cnzootia. Masowe zachorowania wśród pszczół, które można określić mianem  epizootii, obserwowano już w średniowieczu w Irlandii (1443 r.), we Włoszech (1690 r.), na Śląsku (1717 r.), w  Anglii (1782 i 1837 i\). W ostatnich latach epizootia warrozy na terenie  Związku Radzieckiego, Bułgarii i Rumunii pochłonęła wiele tysięcy rodzin  pszczelich.

  W czasach gospodarki bartnej choroby zaraźliwe niszczyły jedynie pojedyncze rodziny lub kilka sąsiadujących. Doskonalenie gospodarki pasiecznej (wprowadzenie rozbieralnych i  przenośnych uli, wędrówki na pożytki, obrót materiałem hodowlanym) w  znacznym stopniu przyczynia się do  rozprzestrzeniania zaraźliwych cho- rób. Obecnie poprzez transport lotni- czy jedna chora pasieka produkująca  matki może rozprowadzić chorobę na- wet na teren kilku państw czy kontynentów.  

Nosemoza zwykle przebiega w postaci enzootii utrzymując się przez  długi czas w pasiekach, do których została zawleczona. Przebieg epizootii czy enzootii uzależniony jest od: 1) obecności i inwazyjności zarazka, 2) wrażliwości zwierząt, 3) warunków  sprzyjających rozwinięciu się choroby.
Cytuj ten post
#2
Preparaty ziołowe w zapobieganiu i leczeniu nosemozy
Pszczelarstwo 1981 / 01
https://drive.google.com/open?id=0Bwxpv2SnmEHyM0ZwWkhhdkZvWnc
Cytuj ten post
#3
O końskim szczawiu raz jeszcze
Pszczelarstwo 1981 / 10

Kontynuacja poprzedniego artykułu wrzuconego powyżej


Załączone pliki Miniatury
   
Cytuj ten post
#4
Przyczynek do poznania nosemozy w warunkach klimatycznych Pomorza Zachodniego
Dr Jarosław Prabucki — AR w Szczecinie
Lek. wet. Mieczysław Wertejuk — WZHW w Szczecinie
Mgr Bożena Chuda Mickiewicz — AR w Szczecinie

Pszczelarstwo 1982 / 05
https://drive.google.com/open?id=0Bwxpv2SnmEHyeUt3VmJvZ2dfcTA
Cytuj ten post
#5
.Prof, dr hab. Aleksandra Hartwig
NOSEMOZA - najgroźniejsza choroba przewodu pokarmowego pszczół
Pszczelarstwo 1991 / 04
Cytuj ten post
#6
Effects of pollen dilution on infection of Nosema ceranae in honey bees

Here we demonstrate that diet with higher pollen quantity increases N. ceranae intensity, but also enhances the survival or longevity of honey bees. The information from this study could potentially help beekeepers formulate appropriate protein feeding regimens for their colonies to mitigate N. ceranae problems.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022191016300051

Dietary amino acid and vitamin complex protects honey bee from immunosuppression caused by Nosema ceranae
Cytuj ten post
#7
https://www.apidologie.org/articles/apido/full_html/2010/02/m09043/m09043.html
Effect of thymol and resveratrol administered with candy or syrup on the development of Nosema ceranae and on the longevity of honeybees (Apis mellifera L.) in laboratory conditions

The presence of thymol or resveratrol in syrup caused nosema-infected bees to live significantly longer than control bees or bees fed with treated candies. In the case of thymol, higher survival might be related to the lower spore load, whereas in the case of resveratrol (where spore loads were not different from control bees), higher survival might be explained by specific life-prolonging antioxidant properties of this substance. It has been shown that resveratrol can prolong the lifespan of the invertebrates Caenorhabditis elegans and Drosophila melanogaster (Wood et al. , 2004) and of the short-lived fish Nothobranchius furzeri by activating enzymes that promote cell survival (Valenzano et al. , 2006). In the budding yeast Saccharomyces cerevisiae, resveratrol increases DNA stability and extends cell lifespan by 70% (Howitz et al. , 2003). Therefore, the higher survival of bees fed with resveratrol in the syrup formulation mode compared to candy could be explained by the differences in the average daily intake, twice as much in the case of syrup. Indeed, these data confirm results from our previous work (Maistrello et al. , 2008) in which bees fed with resveratrol candy survived longer than control bees notwithstanding the same infection level.
Cytuj ten post
#8
Tymol warto też dawać do syropu z dwóch innych powodów:
- syrop nie fermentuje
- podkarmiaczki nie pleśnieją/nie pokrywają się czarną naroślą
Wystarczy 1g tymolu na 15l syropu.
Cytuj ten post
#9
Mnie resveratrol zainteresowal. To mocny antyoksydant otrzymywany ze skorek winogron i w niektorych czerwonych winach jest go wiecej. Mozna by do syropu prewencyjnie.
Cytuj ten post
#10
(30.12.2017, 09:22)Borówka napisał(a): Mnie resveratrol zainteresowal. To mocny antyoksydant otrzymywany ze skorek winogron i w niektorych czerwonych winach jest go wiecej. Mozna by do syropu prewencyjnie.

Gilewski to stosował w cieście wiosennym są filmiki na youtube
Cytuj ten post
#11
A poprosze linka jak mozesz bo kolega chyba odpublicznil czesc filmikow lub usunal.
Cytuj ten post
#12




Jest tam sporo tych prób
Cytuj ten post
#13
Z tego co tu zrozumiałem to mroźna i długa zima może być sprzymierzeńcem w kontrolowaniu Nosema Ceranae.

The study, carried out with N. apis and N. ceranae spores
maintained at 4°C, showed significant degeneration of spore, with a 30% decrease in viability during the first 6 months of study, making them unacceptable for culturing purposes or drug effectiveness studies. Moreover, the decrease in viability of these spores after freezing makes it necessary to explore New methods of optimizing the conservation of N. ceranae spores in the laboratory, to avoid the continuous necessity of renewing the stock of infective spores and to make the related experiments seasonable (Table 1).


https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.researchgate.net/publication/26793380_High-Level_Resistance_of_Nosema_ceranae_a_Parasite_of_the_Honeybee_to_Temperature_and_Desiccation&ved=2ahUKEwjhxbjGtPneAhULzqQKHRvaBuYQFjACegQICBAB&usg=AOvVaw0sIekR5Q8__mV0pQj8Lpws
Take a time to waste a moment
Cytuj ten post
#14
Teraz zostaje już tylko nakłonić pszczoły, żeby zechciały się schłodzić na 6 miesięcy do 4stC...
Cytuj ten post
#15
(29.11.2018, 12:43)emzarek napisał(a): Teraz zostaje już tylko nakłonić pszczoły, żeby zechciały się schłodzić na 6 miesięcy do 4stC...

Bardziej mnie to interesowało pod kątem sprzętu, plastrów i ula po rodzinie, która spadła na skutek NC. Zwykle przy silnym porażeniu takie rodziny nie dobrną nawet do początków zimy. Przy sprzyjającej aurze, transmisja NC nie powinna być problemem, nawet jeśli zgapimy i zaczną go rabować.
Take a time to waste a moment
Cytuj ten post
#16
Mi się wydaje, że NC i tak jest już wszędzie. Ale idąc za tym badaniem, mrożenie sprzętu powinno osłabiać spory nosemy, tylko co roku w zimę sprzęt się mrozi Oczko Może nabyła odporności już. Za to wychładzanie rodzin ma się nijak, a wręcz jest kontrproduktywne:
Cold Ambient Temperature Promotes Nosema spp. Intensity in Honey Bees (Apis mellifera)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5371948/

Tak jak wklejał Kuba wyniki badań, w tej chwili chyba najskuteczniejszy jest tymol podawany do syropu.
http://scientificbeekeeping.com/the-nosema-twins-part-5-alternative-treatments/

A najlepiej importować matki z Dani, albo jeśli ma się dużą pasiekę i sporo czasu, zrobić to co oni, czyli selekcja na odporność. Mają linie, które są odporne. Selekcja nie jest bardzo trudna, tylko pracochłonna Uśmiech
Cytuj ten post