Właściwości miodu
#1
Witam wszystkich, nie widziałem, aby ktoś o tym pisał, a to ciekawa sprawa. Uśmiech

JAKIE SĄ WŁAŚCIWOŚCI MIODU?

Właściwości miodu wynikają z jego składu:
- Węglowodany – ok. 75%,
Woda – zawartość różni się w zależności od rodzaju - do 20%,
Związki azotowe – głównie enzymy takie jak: inwertaza, amylaza, oksydaza glukozy,
Hormony – miód zawiera acetylocholinę i cholinę, która chroni odporność organizmu,
Nadtlenek wodoru – właściwości bakteriostatyczne.
Kwasy organiczne – wpływają na smak miodu. Są to głównie kwas mlekowy, cytrynowy, jabłkowy,
Białka,

Miód od wieków był używany jako środek o właściwościach zdrowotnych i w kosmetyce, a w szczególności w pielęgnacji skóry twarzy. Jest popularnym składnikiem wielu kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji wrażliwej skóry twarzy.

Działa na skórę antyseptycznie i antybakteryjnie. Działanie miodu jest polecane w likwidowaniu oznak starzenia skóry i drobnych zmarszczek. Pomaga pozbyć się rozstępów. Ma również zastosowanie jako środek złuszczający naskórek. Jego działanie jest polecane dla osób walczących z trądzikiem. Ze względu na właściwości złuszczające pozwala pozbyć się rozszerzonych porów.

Miód lipowy charakteryzuje się działaniem antybiotycznym, przeciwgorączkowym, przeciwkaszlowym. Ponadto ułatwia zasypianie i obniża ciśnienie. Miód wielokwiatowy wspomaga leczenie chorób serca, regulacji ciśnienia oraz alergiach. Miód gryczany ma właściwości oczyszczające i wzmacniające układ odpornościowych, jak i oczyszczające naczynia krwionośne – rutynę. Zalecany jest również w stanach osłabienia nerwowego i wyczerpania. Z kolei miód spadziowy słynie z właściwości odkażających i antybakteryjnych.

Miód ma właściwości odtruwające, wzmacniające, regenerujące i uodparniające. Miód wzmacnia serce. Dzięki zawartości acetylocholiny miód poprawia wydolność mięśnia sercowego. Ponadto miód przyspiesza gojenie się ran, obniża ciśnienie tętnicze krwi, hamuje rozwój miażdżycy, koi nerwy i ma działanie nasenne. Dzięki glukozie w składzie pobudza mózg do pracy. Właściwości miodu wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego. Normalizuje czynność wydalniczą i motoryczną żołądka; zwiększa ruchy perystaltyczne jelit. Wspomoże leczenie przeziębienia, wzmacnia układ odpornościowy oraz łagodzi stany zapalne.

No i inna ciekawa rzecz - MIÓD PRAKTYCZNIE NIGDY SIĘ NIE PSUJE Uśmiech
Cytuj ten post
#2
Ponoć wydobyto jadalny miód z grobowca jakiegoś faraona (ciekawe jak tę jadalność sprawdzili, czy się ochotnik odważny znalazł Język ).
Cytuj ten post
#3
Czytałem o tym w 'Poznaj świat,  w którymś z numerów miedzy 70-90 rokiem.
W grobowcu znaleziono mieso zalane miodem.
Jedno i drugie po badaniach nadawało się do spożycia.
Cytuj ten post