pleśnienie i fermentowanie syropu
#1
(06.09.2018, 12:45)alientresor napisał(a): To nie są rozwiązania dla hobbystów, ale dla profesjonalistów, gdzie syrop przygotowuje się w zbiornikach 1000l i większych. To samo można osiągnąć (brak pleśnienia) za pomocą olejków eterycznych, ale to droższe rozwiązanie.
Sam problem pleśnienia dotyka zaś wszystkich, szczególnie przy zalewaniu gniazd, gdzie jednorazowo podaje się duże dawki syropu.

Temat do wydzielenia. Zainteresowałem się.
1. Czy pleśnienie syropu szkodzi pszczołom? (czarne włókienka)
2. Czy kiśnięcie syropu szkodzi pszczołom? (fermentacja mlekowa)
3. Czy fermentacja syropu szkodzi pszczołom? (alkohol)

O ile mi wiadomo ani 1., ani 2. nie szkodzą, przynajmniej do stopnia, w którym syrop jest dalej pobierany. Jeżeli skiśnie/spleśnieje powyżej granicy tolerancji, przestają go pobierać, można go wymienić. Ta granica przesuwa się zależnie od siły motywacji, czyli w głodzie pszczoły tolerują znacznie więcej. Co do 3. nie mam pewności.

Zawsze zapominam zapytać się starych pszczelarzy u siebie w kole, czy zetknęli się z problemem. Tylko jeden powiedział, że nie pamięta takiej sytuacji, żeby mu nie pobrały wystarczająco szybko, aby w ogóle problem wystąpił. Ale on trzyma tylko silne rodziny...
==                  Apibus ibi mel                   ==
++ Antymizofobiczna Antydezynfekcyjnosc Pszczelarska ++
Cytuj ten post
#2
(06.09.2018, 12:50)flamenco108 napisał(a):
(06.09.2018, 12:45)alientresor napisał(a): To nie są rozwiązania dla hobbystów, ale dla profesjonalistów, gdzie syrop przygotowuje się w zbiornikach 1000l i większych. To samo można osiągnąć (brak pleśnienia) za pomocą olejków eterycznych, ale to droższe rozwiązanie.
Sam problem pleśnienia dotyka zaś wszystkich, szczególnie przy zalewaniu gniazd, gdzie jednorazowo podaje się duże dawki syropu.

Temat do wydzielenia. Zainteresowałem się.
1. Czy pleśnienie syropu szkodzi pszczołom? (czarne włókienka)
2. Czy kiśnięcie syropu szkodzi pszczołom? (ocet)
3. Czy fermentacja syropu szkodzi pszczołom? (alkohol)

O ile mi wiadomo ani 1., ani 2. nie szkodzą, przynajmniej do stopnia, w którym syrop jest dalej pobierany. Jeżeli skiśnie/spleśnieje powyżej granicy tolerancji, przestają go pobierać, można go wymienić. Ta granica przesuwa się zależnie od siły motywacji, czyli w głodzie pszczoły tolerują znacznie więcej. Co do 3. nie mam pewności.

Zawsze zapominam zapytać się starych pszczelarzy u siebie w kole, czy zetknęli się z problemem. Tylko jeden powiedział, że nie pamięta takiej sytuacji, żeby mu nie pobrały wystarczająco szybko, aby w ogóle problem wystąpił. Ale on trzyma tylko silne rodziny...

Z tego co wiem, również 1 i 2 nie szkodzi. Co do 3 to poszukać trzeba. 
Problem tak jak pisałem może potencjalnie dotyczyć każdego, ale czy to tylko wizualna strona tego zagadnienia to nie wiem.

EDIT:

Tutaj człowiek zajmuje się tym zagadnieniem: http://web.bf.uni-lj.si/jbozic/mypage.html
Take a time to waste a moment
Cytuj ten post
#3
Co do pleśnienia. Pszczoły mają większą odporność na alfatoksyny niż ssaki, zwłaszcza te, które występują na obszarach narażonych na  większą ekspozycję. No ale nie jest to bezgraniczne, a możliwości detoksykacji przez ciałotłuszczowe (pełniące u pszczół rolę wątroby) jest ograniczone jak we wszystkim. Należy pamiętać, ze wiele się zmienia podczas stresu i choroby. Tutaj będzie pomocne to kółko zależności ze strony Randy Olivera myślę. Ale jak rozumiem pewnie nie interesują Cię pojedyncze pszczoły, a zdolność rodziny pszczelej do przeżycia w tych antropogennych warunkach, jak ekspozycja na zapleśniały syrop i zapleśniałą podkarmiaczkę. 

Honey bees and their resource-rich nests are hosts to a wide range of

saprophytic fungi, including species that produce mycotoxins. The toxicity of

aflatoxin B1 (AB1) and ochratoxin A (OTA), products of Aspergillus species often

found in honey bee hives, was evaluated and LC50 values for both toxins were

calculated. Workers can tolerate a wide range of concentrations of both OTA and AB1.

At low concentrations, AB1 (1μg/g and 2.5μg/g diet) and OTA (1μg/g ) did not have

any apparent toxic effects on bees. Enhancement of the toxicity of AB1 by piperonyl

butoxide, a known inhibitor of cytochrome P450 monooxygenases (P450s), indicates

a role for P450s in AB1 detoxification in honey bees. Extracts of propolis, a complex

mixture of plant-derived chemicals, including many flavonoids and other phenolic

compounds, similarly ameliorated aflatoxin toxicity and delayed the onset of

mortality. Collectively, these results suggest that tolerance of AB1 by honey bees may

be due to P450-mediated metabolic detoxification.

TOXICITY OF MYCOTOXINS TO INSECTS AND UNDERLYING
MOLECULAR AND BIOCHEMICAL MECHANISMS
https://www.ideals.illinois.edu/bitstream/handle/2142/17002/3_Niu%20Guodong.pdf?sequence=6
Pszczoły nie wymierają. Ani w Polsce ani w USA. Przeciwnie.
https://www.gardenmyths.com/wp-content/uploads/2017/04/bees-dying-North-America.jpg
Cytuj ten post
#4
(06.09.2018, 13:26)Borówka napisał(a): TOXICITY OF MYCOTOXINS TO INSECTS AND UNDERLYING
MOLECULAR AND BIOCHEMICAL MECHANISMS

Czyli z polskiego na nasze: pleśnienie raczej nie szkodzi.
==                  Apibus ibi mel                   ==
++ Antymizofobiczna Antydezynfekcyjnosc Pszczelarska ++
Cytuj ten post
#5
(06.09.2018, 13:36)flamenco108 napisał(a): Czyli z polskiego na nasze: pleśnienie raczej nie szkodzi.

Zwróciłeś uwagę na możliwy związek z propolisem? Cz propolisujące mocno pszczoły lepiej sobie radzą z detoksykacją owych toksyn? 
Pszczoły nie wymierają. Ani w Polsce ani w USA. Przeciwnie.
https://www.gardenmyths.com/wp-content/uploads/2017/04/bees-dying-North-America.jpg
Cytuj ten post
#6
(06.09.2018, 14:42)Borówka napisał(a):
(06.09.2018, 13:36)flamenco108 napisał(a): Czyli z polskiego na nasze: pleśnienie raczej nie szkodzi.

Zwróciłeś uwagę na możliwy związek z propolisem? 

Nie zauważyłem propolisowania w podkarmiaczkach Oczko
Tylko w jednej zbudowały plaster.
==                  Apibus ibi mel                   ==
++ Antymizofobiczna Antydezynfekcyjnosc Pszczelarska ++
Cytuj ten post
#7
Wiem, że to kompletnie nie na temat... ale dlaczego by tak nie dawać pszczołom syropu który ma takie stężenie cukrów, że nic się w nim nie namnaża?

Kiedyś zrobiłem rzadki syrop, który nie pobrany sfermentował, ale dlatego, że pszczoły go nie pobrały dosyć szybko, więc i sfermentowanego nie chciały pobierać. Czuję że słabo już dziś u mnie z myśleniem, więc nie wiem jaki z tego wniosek, ale przychylam się do tego że pszczoły raczej sobie radzą z ludzkim traktowaniem ;-)
"Mądry nie jest uczony, uczony nie jest mądry" Lao - Tse
Cytuj ten post
#8
(Wczoraj, 21:59)Czarek napisał(a): Wiem, że to kompletnie nie na temat... ale dlaczego by tak nie dawać pszczołom syropu który ma takie stężenie cukrów, że nic się w nim nie namnaża?

Ponieważ się nie da.
W domowych warunkach na maxa zrobisz stężenie 2:1 a taki syrop jest niestety "aktywne" biologicznie.
Cytuj ten post
#9
(Dzisiaj, 07:51)Krzyżak napisał(a):
(Wczoraj, 21:59)Czarek napisał(a): Wiem, że to kompletnie nie na temat... ale dlaczego by tak nie dawać pszczołom syropu który ma takie stężenie cukrów, że nic się w nim nie namnaża?

Ponieważ się nie da.
W domowych warunkach na maxa zrobisz stężenie 2:1 a taki syrop jest niestety "aktywne" biologicznie.
Rozpuszczalność sacharozy to ok 340g/100ml wody w temperaturze 20stC.
Więc chyba da się zrobić syrop 3:1
Cytuj ten post
#10
(Dzisiaj, 08:39)emzarek napisał(a):
Krzyżak napisał(a):Ponieważ się nie da.
W domowych warunkach na maxa zrobisz stężenie 2:1 a taki syrop jest niestety "aktywne" biologicznie.
Rozpuszczalność sacharozy to ok 340g/100ml wody w temperaturze 20stC.
Więc chyba da się zrobić syrop 3:1

To czemu się nie udaje? 
==                  Apibus ibi mel                   ==
++ Antymizofobiczna Antydezynfekcyjnosc Pszczelarska ++
Cytuj ten post
#11
( 7 godzin(y) temu)flamenco108 napisał(a):
(Dzisiaj, 08:39)emzarek napisał(a):
Krzyżak napisał(a):Ponieważ się nie da.
W domowych warunkach na maxa zrobisz stężenie 2:1 a taki syrop jest niestety "aktywne" biologicznie.
Rozpuszczalność sacharozy to ok 340g/100ml wody w temperaturze 20stC.
Więc chyba da się zrobić syrop 3:1

To czemu się nie udaje? 
Nie wiem. Próbowałeś?
Cytuj ten post