nalewki z miodem
#1
Mam spory koszyk pigwy i pigwowca. Pomyślałem, że zrobię nalewkę z miodem i propolisem. Średnio lubię słodkie nalewki ale może mnie pozytywnie zaskoczy, a najwyżej będzie dla gości. Czy ktoś zna jakiś przepis? Mam w książkach i internecie, ale może ma ktoś coś sprawdzonego u siebie?
Pszczoły miodne nie wymierają w Polsce i w USA.
Polska Czerwona Księga Zwierząt - Bezkręgowce, PAN
Cytuj ten post
#2
(13.10.2018, 11:03)Borówka napisał(a): Mam spory koszyk pigwy i pigwowca. Pomyślałem, że zrobię nalewkę z miodem i propolisem. Średnio lubię słodkie nalewki ale może mnie pozytywnie zaskoczy, a najwyżej będzie dla gości. Czy ktoś zna jakiś przepis? Mam w książkach i internecie, ale może ma ktoś coś sprawdzonego u siebie?
Wezmę od mamy, bo też muszę zrobić z pigwy.

Wysłane z mojego A8 przy użyciu Tapatalka
Take a time to waste a moment
Cytuj ten post
#3
(13.10.2018, 11:03)Borówka napisał(a): Mam spory koszyk pigwy i pigwowca. Pomyślałem, że zrobię nalewkę z miodem i propolisem. Średnio lubię słodkie nalewki ale może mnie pozytywnie zaskoczy, a najwyżej będzie dla gości. Czy ktoś zna jakiś przepis? Mam w książkach i internecie, ale może ma ktoś coś sprawdzonego u siebie?

Robiłem z pigwy ale "na pałe" czyli dokładnego przepisu podać nie mogę, w każdym razie wyszła rewelacyjna i wcale nie zasłodka. 
Pigwe poprzekrajałem na pół, usunąłem gniazda nasienne i pokroiłem na mniejsze kawałki. Zasypałem do pełna taki duży, chyba 4,5 litrowy słój i z braku spirytusu nawaliłem miodu rzepakowego. Miód jak złapał wilgoci to zaczął ładnie spływać, słojem od czasu do czasu mieszałem i dodałem jeszcze z raz czy dwa miodu. Po czasie zlałem sok i zalałem spirytusem z wódką - tak żeby nie przekroczyło 70%, po upływie czasu zlałem spirytus, zmieszałem z poprzednim sokiem, a owoce zalałem jeszcze zwykłą wódką żeby przepłukać i wyciągnąć co tam pozostało. Po zalaniu znowu zmieszałem z poprzednimi nalewami. Owoce przepuściłem jeszcze przez wyciskarkę - przystawka do maszynki Zelmera odzyskując jeszcze trochę ale tego już nie mieszałem z poprzednimi.
Ogólnie wydawało mi się, że dałem sporo miodu i obawiałem się, że będzie za słodka (też nie przepadam za takimi) finalnie wyszła rewelacyjnie. W tym roku postaram się najpierw zalać spirytusem, a dopiero po zlaniu miodem. 
Cytuj ten post
#4
(13.10.2018, 13:31)pastaga napisał(a): W tym roku postaram się najpierw zalać spirytusem, a dopiero po zlaniu miodem. 

Ok. Dzięki. Ja jeszcze chcę dodać propolisu, to pewnie dodam razem z etanolem na początku, kiedy ma się macerować bez miodu. Nie tyle aby finalny produkt smakował jak lekarstwo, ale tyle aby było go lekko czuć poza miodem. Taki mam pomysł.
Pszczoły miodne nie wymierają w Polsce i w USA.
Polska Czerwona Księga Zwierząt - Bezkręgowce, PAN
Cytuj ten post
#5
Propolisu do niektórych swoich nalewek dodaje Grzegorz, jak masz z nim kontakt to może podpytaj na jakim etapie najlepiej. Osobiście wolałbym wkropić do finalnego produktu np. na 100ml x kropli i spróbować czy mi odpowiada, następnie przeliczyć na litr itp. bo jak dodasz na początku za dużo to potem może być trudno pozbyć się smaku.
Cytuj ten post
#6
(13.10.2018, 13:49)pastaga napisał(a): Osobiście wolałbym wkropić do finalnego produktu np. na 100ml x kropli i spróbować czy mi odpowiada, następnie przeliczyć na litr itp. bo jak dodasz na początku za dużo to potem może być trudno pozbyć się smaku.

Dobry plan
Pszczoły miodne nie wymierają w Polsce i w USA.
Polska Czerwona Księga Zwierząt - Bezkręgowce, PAN
Cytuj ten post