08.07.2016, 20:17
miesięcznik Pszczelarstwo
|
10.07.2016, 09:42
W niedzielny poranek czytam sobie polemikę do polemiki. Przypominam sobie Bartka tekst.
hm ... to raczej nie polemika a oratorium adwokata skupionego nie na problemie a na udowodnieniu stronie przeciwnej błędów ( formalnych ). Najbardziej rozbawiło mnie zakończenie. Pan adwokat wie że sprawa potrwa do 11 tej max do 12.30. To takie moje odniesienie. I jeszcze między wierszami nawiązanie ze swymi kontaktami ze światem nauki , sprytnie. Spodziewałem się ataku, bardziej ataków. Argumentów tu jakoś nie odnajduję, odnoszących się do pszczół.
10.07.2016, 10:46
zgadza się. pan "politolog prawnik" próbuje użyć autorytetu formalnego zamiast jakichkolwiek mądrych argumentów merytorycznych.
"(...) a nawiasem mówiąc to super robote dla producentów odkładów robi oprócz warozy np MrDrone itp chociaż kto wie może to też producent i robi krecią robote
![]()
10.07.2016, 11:03
22.09.2016, 21:10
Właśnie sobie szukałem informacji o panu Józefie Laliku i trafiłem na nasze forum - jak miło
![]()
22.09.2016, 22:44
Paraglider na Amnezji opisywał kiedyś tą metodę.
23.09.2016, 08:18
Mam u siebie sporo sumaka octowca, więc próbowałem używać go do podkurzacza.
Podłożyłem nawet pod plastry kartkę posmarowaną olejem. Po nadymieniu do ula w ciągu dnia, po upływie 20 minut znajdowałem na kartce kilka sztuk otumanionych pasożytów, ale możliwe że każdy dym tak działa, a może to działanie podwyższonej temperatury? Tym co mnie zniechęciło, były wyżarzone kropki na kartce. Żeńskie kwiatostany sumaka składają się takich małych kulek, które przy lekkim przechyleniu podkurzacza łatwo wylatują z podmuchem powietrza. Może to od razu pożaru w ulu nie zaprószy, ale lepiej dmuchać na zimne :-) Możliwe że po prostu zbyt intensywnie dmuchałem. Dym z huby brzozowej podobno też korzystnie działa przeciwko warrozie (z mitycznych podań starych pszczerzy) I wygodniej jej się używa, choć czasem jak stanę nieuważnie w chmurze dymu to jest lekki zawrót głowy.
"Mądry nie jest uczony, uczony nie jest mądry" Lao - Tse
23.09.2016, 16:56
na pewnodziała dymze spalonego zielonego podkreślam wrotycza i tymianku a mniej działa mieta lub liście orzecha włoskiego
24.09.2016, 17:22
24.09.2016, 18:28
sporo i niedużo
![]()
24.09.2016, 18:51
Marbert - a jakie to ma znaczenie ?
Fakty nie przestaną istnieć z powodu ich ignorowania
Jola
24.09.2016, 21:32
Myku widzę że intensywnie nadrabiasz zaległości w lekturze tego forum
![]()
25.09.2016, 07:07
oczywiście jestem taki pszczelarz że wszystkiego jestem ciekaw juz wszystkie prawie fora przeczytałem lubię czytać użyteczne w życiu teksty powieści czy inne bajki mnie nie interesują. Pszczoły kryją wiele tajemnic więc dla mnie to takiego rodzaju magia np. w tymroku według wskazań książki pszczelarskiej przygotowałem poszczoły na lipę i byłem miło zaskoczony zbiorami także coroku coś nowego w zeszłym roku zawziołem się na warroze ale naturalnymi ziołami zwalczać i lepsze były efekty niż po zasranych paskach z ponadprzeciętną trucizną amitrazą
Ciężko jest dymić pszczoły amitrazą
![]()
25.09.2016, 07:40
To musisz opowiedziec cos o tych ziolowych metodach? bo to jest idealne forum na takie rozwiazania..
25.09.2016, 08:33
jeżeli człowiek nie byłby taki leniwy a ponadto byśmy mieli dennice osiatkowane to twierdze że samym wrotyczem czy jeszcze lepiej tymiankiem byśmy załatwiali problem warrozy ale to jest pomoc a co niektórzy koledzy z takimi założeniami się nie zgadzają chociaż mają dennice osiatkowane do natury wogóle nie zbliżone
Ciężko jest dymić pszczoły amitrazą
![]()
13.02.2017, 11:48
Czy będą jeszcze artykuły w Pszczelarstwie SPN WP? Nie wspominając już CMS-a
Bo zastanawiam się na sensem prenumeraty i wydatku.
13.02.2017, 12:29
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|