Słoneczniki 2016
#1
Dzięki pszczołowatym mam pewno ze 1000 małych Słoneczników paszowych czarnych. Pomimo, że małe nadają się jak najbardziej do jedzenia. Mam wrażenie, że bardziej słodkawe niż te sklepowe. Takie jak ten mniejszy nadają się w sam raz do opędzlowania za jednym posiedzeniem.


Załączone pliki Miniatury
   
Kto to jest tak naprawdę pszczelarz?
Ten kto potrafi zarobić na chowie i hodowli pszczół. Reszta to trzymacze.
Cytuj ten post
#2
Słoneczniki może i słodkie są ale jest udowodnione ze w tej szerokości geo.... miodu ze słoneczników nie ma. I już.
Cytuj ten post
#3
(01.09.2016, 17:12)marbert napisał(a): Słoneczniki może i słodkie są ale jest udowodnione ze w tej szerokości geo.... miodu ze słoneczników nie ma. I już.

To co, że nie ma towarowego ale jest pyłek i małe ilości nekatru a pyłek stanowi bazę pożytkową w przypadku słoneczników sporą.
Kto to jest tak naprawdę pszczelarz?
Ten kto potrafi zarobić na chowie i hodowli pszczół. Reszta to trzymacze.
Cytuj ten post
#4
(01.09.2016, 17:12)marbert napisał(a): Słoneczniki może i słodkie są ale jest udowodnione ze w tej szerokości geo.... miodu ze słoneczników nie ma. I już.

Oj tutaj bym polemizował. Przez pieprzone słoneczniki zostałem pszczelarzem... śmieszna historia. Słoneczniki kwitną u mnie od końca lipca do października i codziennie są na nich pszczoły, bynajmniej nie tylko po pyłek.
Cytuj ten post
#5
W Niemczech miód słonecznikowa to podstawa.
Cytuj ten post
#6
(01.09.2016, 19:14)Krzyżak napisał(a): W Niemczech miód słonecznikowa to podstawa.

a pro po miodu słonecznikowego ma ktoś na spróbowanie bo nigdy nie jadłem?
Bartek a ten Bułgarski nie ma domieszki słonecznika?
Cytuj ten post
#7
(01.09.2016, 19:16)bonluk napisał(a):
(01.09.2016, 19:14)Krzyżak napisał(a): W Niemczech miód słonecznikowa to podstawa.

a pro po miodu słonecznikowego ma ktoś na spróbowanie bo nigdy nie jadłem?
Bartek a ten Bułgarski nie ma domieszki słonecznika?

Szukaj ukraińskiego. Mnóstwo tego na giełdzie pszczelarskiej Oczko
==                  Apibus ibi mel                   ==
++ Antymizofobiczna Antydezynfekcyjnosc Pszczelarska ++
Cytuj ten post
#8
(01.09.2016, 19:27)flamenco108 napisał(a):
(01.09.2016, 19:16)bonluk napisał(a):
(01.09.2016, 19:14)Krzyżak napisał(a): W Niemczech miód słonecznikowa to podstawa.

a pro po miodu słonecznikowego ma ktoś na spróbowanie bo nigdy nie jadłem?
Bartek a ten Bułgarski nie ma domieszki słonecznika?

Szukaj ukraińskiego. Mnóstwo tego na giełdzie pszczelarskiej Oczko

Krzysiek przestań... ja szukam sprawdzonego
Cytuj ten post
#9
(01.09.2016, 19:16)bonluk napisał(a):
(01.09.2016, 19:14)Krzyżak napisał(a): W Niemczech miód słonecznikowa to podstawa.

a pro po miodu słonecznikowego ma ktoś na spróbowanie bo nigdy nie jadłem?
Bartek a ten Bułgarski nie ma domieszki słonecznika?

Łukasz, w zeszłym roku miałem miód gatunkowy słonecznikowy z Bułgarii (ale tylko 1 słoiczek). w tym roku miód był odbierany z okresu pożytków : lawendy, słonecznika i ostów (nei wiem w jakiej kolejności tam kwitną, a nie chce mi się sprawdzać). W każdym razie jest bardzo zbliżony do tego zeszłorocznego słonecznikowego kolorem, konsystencją i smakiem. Więc wg mnie dominuje tam słonecznik. I miód jest jak dla mnie fajny - taki jak lubię, nie za słodki. 
"(...) a nawiasem mówiąc to super robote dla producentów odkładów robi oprócz warozy np MrDrone itp chociaż kto wie może to też producent i robi krecią robote Uśmiech"
Cytuj ten post
#10
A ja jakoś nie przepadam za miodemDuży uśmiech
Cytuj ten post
#11
Jak jechałem przez Austrię na wakacje, to same pola słoneczników, przystanąłem z ciekawości i po kilka pszczółek na każdym, plus wszelkiej maści trzmiele.
Cytuj ten post