Pyszne pifko ;)
#91
(29.11.2016, 22:10)MN napisał(a): Szkoda. Nie otworzyłem więc już dzisiaj odpuszczę Oczko

Ze względu na zakwasy to sobie odpuść, natomiast ze względu na smak i całą resztę to się nie biczuj i walnij Oczko
Cytuj ten post
#92
APA w "Biedzie" - jak dla mnie za cenę 3,99 całkiem ok. Szymon Ty jesteś smakoszem amerykańców, ciekawym Twojej opini.


[Obrazek: QFbeohE7bjmgO2KC0uiedD-U0wFZLpYovDK5ktKN...0-h1800-no]


P.S Zapomniałem, że nie pijesz piwa... chyba, że ten eksperyment już się zakończył Oczko
Cytuj ten post
#93
(10.01.2017, 21:53)pastaga napisał(a): APA w "Biedzie" - jak dla mnie za cenę 3,99 całkiem ok. Szymon Ty jesteś smakoszem amerykańców, ciekawym Twojej opini.
P.S Zapomniałem, że nie pijesz piwa... chyba, że ten eksperyment już się zakończył Oczko

hehhe eksperyment trwa Uśmiech
Wszedłem na stronę browaru Jabłonowo i nie ma opisu tego piwa. Jest tylko informacja, że zrobili takie piwo dla biedronki. Trochę dziwne i mało profesjonalne. Nie można przeczytać nic o tym piwie.
A co piszą na etykiecie ? Ile ekstraktu, ile procent, jakie chmiele, "dochmielany" na zimno ? jak tak, to czym ?
Jakie słody ? Ile IBU ?
Cytuj ten post
#94
(11.01.2017, 08:40)Krzyżak napisał(a):  Ile ekstraktu, ile procent, jakie chmiele, "dochmielany" na zimno ? jak tak, to czym ?
Jakie słody ? Ile IBU ?

To ja już wolę pić herbatę... Oczko
==                  Apibus ibi mel                   ==
++ Antymizofobiczna Antydezynfekcyjnosc Pszczelarska ++
Cytuj ten post
#95
(11.01.2017, 08:40)Krzyżak napisał(a):
(10.01.2017, 21:53)pastaga napisał(a): APA w "Biedzie" - jak dla mnie za cenę 3,99 całkiem ok. Szymon Ty jesteś smakoszem amerykańców, ciekawym Twojej opini.
P.S Zapomniałem, że nie pijesz piwa... chyba, że ten eksperyment już się zakończył 

hehhe eksperyment trwa 
Wszedłem na stronę browaru Jabłonowo i nie ma opisu tego piwa. Jest tylko informacja, że zrobili takie piwo dla biedronki. Trochę dziwne i mało profesjonalne. Nie można przeczytać nic o tym piwie. 
A co piszą na etykiecie ? Ile ekstraktu, ile procent, jakie chmiele, "dochmielany" na zimno ? jak tak, to czym ?
Jakie słody ? Ile IBU ?

Na etykiecie jest również mało profesjonalnie, widnieje info o zawartości alkoholu (6%) i nic więcej - no jest, że słody i chmiele ale bez wyszczególniania.
Cytuj ten post
#96
...
"Walka z warrozą ma sens bo nigdy co do nogi nie wybijemy warrozy" z innego forum. Paradoks pszczelarstwa.
Cytuj ten post
#97
(11.02.2017, 13:20)Borówka napisał(a): ...
A nie powinieneś napisać "gul, gul, gul"?
==                  Apibus ibi mel                   ==
++ Antymizofobiczna Antydezynfekcyjnosc Pszczelarska ++
Cytuj ten post
#98
Bulwar to nie ulica i sad uniewinnil prowokatora ktory celowo dal sie sia zlapac na goracym uczynku na piciu browarka nad Wisla. Sprawa byla az w sadzie najwyzszym. Nie jest to anglosaskie prawo precedensowe wiec nadal to zalezy od widzi misie lokalnych policjantow i sadow ale bedzie latwiej bo bedzie mozna sie odwolac podajac konkretne argumenty.

http://wawalove.pl/Sad-Bulwar-to-nie-ulica-Jest-wyrok-w-sprawie-picia-alkoholu-nad-Wisla-a25880
"Walka z warrozą ma sens bo nigdy co do nogi nie wybijemy warrozy" z innego forum. Paradoks pszczelarstwa.
Cytuj ten post
#99
Dzisiejszy wieczór umilę sobie małym piwem:

http://www.smakpiwa.pl/pl/p/La-Trappe-Blond-330-ml/213

[Obrazek: 33cl-blond-combi-800x1204.png]
"Walka z warrozą ma sens bo nigdy co do nogi nie wybijemy warrozy" z innego forum. Paradoks pszczelarstwa.
Cytuj ten post
Nie umilisz. Belgijskie piwa są niepijalne.
Wylałem ich do zlewu /po pierwszym łyku/ chyba z dwie skrzynki Uśmiech
Cytuj ten post
(13.04.2017, 18:11)Krzyżak napisał(a): Nie umilisz. Belgijskie piwa są niepijalne.
Wylałem ich do zlewu /po pierwszym łyku/ chyba z dwie skrzynki Uśmiech

Jest szansa, że umili bo to piwo holenderskie, a nie belgijskie Oczko
Cytuj ten post
(13.04.2017, 18:11)Krzyżak napisał(a): Nie umilisz. Belgijskie piwa są niepijalne.
Wylałem ich do zlewu /po pierwszym łyku/ chyba z dwie skrzynki Uśmiech

Tego nie wiem bo piwa klasztornego trapistów jeszcze nie piłem.
Ale Szymon przecież już o tym gadaliśmy, że mi umilają. Jednym z ulubionych jest KWAS sour ale jako specjalna odmiana lambica w której nie mniejsze znaczenie ma fermentacja mlekowa poza alkoholową.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sour_beer
Ja lubię te mocno kwaśne właśnie gdzie właściwie dominuje fermentacja mlekowa.

de gustibus non est disputandum
"Walka z warrozą ma sens bo nigdy co do nogi nie wybijemy warrozy" z innego forum. Paradoks pszczelarstwa.
Cytuj ten post
Recenzja. Podpasowało. To było piwo jasne. Myślę, żebyś go Szymon nie wylał.
Piwo delikatne, aksamitne niemocno nachmielone. Chmiele delikatne o owocowych nutach woni. Górna fermentacja więc wiadomo z czym to się je. Pianka zwarta i długo-utrzymująca się.
"Walka z warrozą ma sens bo nigdy co do nogi nie wybijemy warrozy" z innego forum. Paradoks pszczelarstwa.
Cytuj ten post
No to musieli coś spieprzyć podczas produkcji, bo normalnie to się tego nie da pić Oczko
Cytuj ten post
(13.04.2017, 18:14)pastaga napisał(a):
(13.04.2017, 18:11)Krzyżak napisał(a): Nie umilisz. Belgijskie piwa są niepijalne.
Wylałem ich do zlewu /po pierwszym łyku/ chyba z dwie skrzynki Uśmiech

Jest szansa, że umili bo to piwo holenderskie, a nie belgijskie Oczko

Punkt za spostrzegawczość. Uśmiech
"Walka z warrozą ma sens bo nigdy co do nogi nie wybijemy warrozy" z innego forum. Paradoks pszczelarstwa.
Cytuj ten post
https://sourrevolution.wordpress.com/2015/04/30/piwa-kwasne-i-dzikie-wstep-i-poradnik-dla-poczatkujacych-6/

Kurde jak tak sobie czytam. Chyba wrócę na chwilę do warzenia pifka i uwarzę sobie jakiegoś piwokwasa bo takiego nigdy nie robiłem. Wtedy jeszcze nie słyszałem o takich piwach choć robiłem kwasy staropolskie ale nie na na słodzie z chmielem a na miodzie, chlebie z owocami lub kwiatami.

Jako zaszczep bakterii może dodam pierzgę. To jest myśl. Duży uśmiech

Fermentowałem i gniłem już prawie wszystko to i to nie popuszczę.
"Walka z warrozą ma sens bo nigdy co do nogi nie wybijemy warrozy" z innego forum. Paradoks pszczelarstwa.
Cytuj ten post
Dziś wieczór będę się raczył kveikiem Atomowy Morświn.
http://chmielokracja.pl/browar-golem-atomowy-morswin-dybuk-ba/

Luba też dostanie połowę

Dodatkowo oglądając Allo Allo. Zobaczymy co wyniknie z tego połączenia.
"Walka z warrozą ma sens bo nigdy co do nogi nie wybijemy warrozy" z innego forum. Paradoks pszczelarstwa.
Cytuj ten post
A ja ostatnio w Lublinie zakupiłem piwka z browaru zakładowego... jeszcze nie miałem chwili aby umoczyć usta tym browarkiem ale co się odwlecze to nie uciecze i pewnie na którejś pasiece browarek zostanie otwarty przy szumie drzew i pięknym bzyczeniu pszczół...
Browarek typowo letni...
http://browarzakladowy.pl/sokowirowka-kwasne-lesne-ale/
Cytuj ten post
(29.05.2017, 18:33)bonluk napisał(a): A ja ostatnio w Lublinie zakupiłem piwka z browaru zakładowego... jeszcze nie miałem chwili aby umoczyć usta tym browarkiem ale co się odwlecze to nie uciecze i pewnie na którejś pasiece browarek zostanie otwarty przy szumie drzew i pięknym bzyczeniu pszczół...
Browarek typowo letni...
http://browarzakladowy.pl/sokowirowka-kwasne-lesne-ale/

Lubię ukiszone i kwaśne piwa. Tak jak te belgijskie lambiki, sour ale. 
Jak się wezmę jeszcze kiedyś za warzenie to na pewno takie zrobię plastrowo-miodowe ukiszone bakteriami od pierzgi.
"Walka z warrozą ma sens bo nigdy co do nogi nie wybijemy warrozy" z innego forum. Paradoks pszczelarstwa.
Cytuj ten post
(29.05.2017, 18:38)Borówka napisał(a):
(29.05.2017, 18:33)bonluk napisał(a): A ja ostatnio w Lublinie zakupiłem piwka z browaru zakładowego... jeszcze nie miałem chwili aby umoczyć usta tym browarkiem ale co się odwlecze to nie uciecze i pewnie na którejś pasiece browarek zostanie otwarty przy szumie drzew i pięknym bzyczeniu pszczół...
Browarek typowo letni...
http://browarzakladowy.pl/sokowirowka-kwasne-lesne-ale/

Lubię ukiszone i kwaśne piwa. Tak jak te belgijskie lambiki, sour ale. 
Jak się wezmę jeszcze kiedyś za warzenie to na pewno takie zrobię plastrowo-miodowe ukiszone bakteriami od pierzgi.

Namawiam do powrotu na właściwe tory.... wszyscy na tym skorzystają hehe
Cytuj ten post
(29.05.2017, 18:38)Borówka napisał(a): Lubię ukiszone i kwaśne piwa. Tak jak te belgijskie lambiki, sour ale. 

Jak się wezmę jeszcze kiedyś za warzenie to na pewno takie zrobię plastrowo-miodowe ukiszone bakteriami od pierzgi.

Nienawidzę tych belgijskich wynalazków, nie da się tego pić Uśmiech
Co do ważenia ja wracam do piwowarstawa, zamówiłem właśnie kegi i będę z nich spawał kadź zacierną Uśmiech
Cytuj ten post
(29.05.2017, 19:50)Krzyżak napisał(a): Nienawidzę tych belgijskich wynalazków, nie da się tego pić Uśmiech

Wiem bo wspominasz o tym za każdym razem gdy się o nich napisze. Uśmiech Musisz ich naprawdę nie lubić. 
Jednak kwaśne piwa to nie są tylko i wyłącznie belgijskie wynalazki.

Czekamy na powrót.
"Walka z warrozą ma sens bo nigdy co do nogi nie wybijemy warrozy" z innego forum. Paradoks pszczelarstwa.
Cytuj ten post
Właśnie wyżłopałem "Double IPA" z Browaru Zamkowego Cieszyn dostępne np. w InterMarche.
Polecam, pyszne Uśmiech
Cytuj ten post
(05.06.2017, 21:06)Krzyżak napisał(a): Właśnie wyżłopałem "Double IPA" z Browaru Zamkowego Cieszyn dostępne np. w InterMarche.
Polecam, pyszne Uśmiech

Browar Zamkowy w Cieszynie ma dość bogatą gamę piw, warto pokosztować nie tylko "Double IPA".
Cytuj ten post
Ja ostatnio trochę eksperymentuje z piwami i trafiłam na czeskie piwo "Zatecky Gus". Nie była przekonana, okazało się jednak że jest to bardzo dobre piwo. Trafiłam jedynie na litrowe buletki, może wiecie czy można je dostać w mniejszych?
Cytuj ten post
Piłem ten czeski wynalazek ale troche sikacz bym powiedział. Za to jest cos co moge polecić - Browar Fortuna Miłosław Warzy Śmiało Sosnowe APA. Mistrzostwo !
Cytuj ten post
Dzięki browarowi kontraktowemu Olump i mi nie po drodze z Berlinem, wreszcie spróbowałem berlińskie pszeniczne u siebie w domu. Piwo kwaśne z powodu fermentacji Lactobacilusami poza drożdżami czyli dla nielubiących tego gatunku: piwo zepsute.
http://www.wiki.piwo.org/Berliner_Weisse

A że ja gustuję często w teoretycznie "zepsutych", a de facto "naprawionych", produktach to jest to piwo dla mnie. Uśmiech

[Obrazek: 19429287_1932956706947518_7487354789911592960_n.jpg]
"Walka z warrozą ma sens bo nigdy co do nogi nie wybijemy warrozy" z innego forum. Paradoks pszczelarstwa.
Cytuj ten post